Passa al contingut principal

PENSEM-HI: Viure en un món desconegut


Em sorprenen els joves i adults que semblen no estar assabentats que hi ha un món interior que els habita. És a dir, no saben que el motor dels seus actes, el que els mou, està dins d'ells i són els seus sentiments, pensaments, sensacions i emocions.
Has de saber que dins nostre flueixen pensaments i sentiments sense el nostre consentiment, sense que siguem del tot conscients de vegades. No apareixen perquè els cridem i no se’n van simplement perquè els diguem que se’n vagin. Simplement apareixen sense demanar-nos permís. Si els acceptem, sense avergonyir-nos, podrem examinar-los i conèixer-los per després prendre alguna determinació sobre què fer amb ells. Quan coneixem el nostre propi món interior adquirim un millor coneixement de les nostres capacitats i limitacions. I quan això passa, aconseguim més capacitat per triar què fer i com procedir en un determinat moment. Molts joves, sobretot, temen conèixer el seu món interior i per això no arriben a ser lliures interiorment per triar bé. Viuen i actuen guiats per sentiments que no coneixen, per pensaments que no examinen i a mercè d'un món interior desconegut que els domina. Coneix-te a tu mateix!.
 1) Comença per acceptar el que estàs sentint; 2) Busca una paraula per identificar el que estàs experimentant, per exemple, gelosia, enveja, por, tristesa ...; 3) Pregunta't: cap a on em condueixen?
Si pots conèixer el que estàs experimentant interiorment deixaràs d'actuar per impulsos, que et porten a triar i procedir malament. Si realment aprenem a conèixer els nostres propis sentiments i pensaments sense negar-los o reprimir-los, som interiorment lliures per triar i procedir bé. La pau interior que desitgem i la plenitud que enyorem, comencen quan prenem seriosament el nostre món interior i vigilem les portes dels nostres sentits.
Javier Rojas, sj.
@pastoralsj.org


Comentaris

  1. Daniel Bentué SGTorroella8 d’octubre del 2019, a les 9:52

    per entrar dins teu, utilitza la porta del del silenci; no n'hi ha d'altra.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Comparteix la teva opinió de manera responsable i evita l'anonimat: Escriu el teu nom, el curs i el teu cole gabrielista. Moltes gràcies