Passa al contingut principal

RELATS: La faula dels cecs. Hermann Hesse. (1929)


La faula dels cecs. Hermann Hesse. (1929)
Durant els primers anys de l'hospital de cecs tots els interns posseïen els mateixos drets i les seves petites qüestions es resolien per majoria simple, posant-les a votació. Amb el sentit del tacte sabien distingir les monedes de coure i les de plata, i mai es va donar el cas que cap d'ells confongués el vi de Mosel·la amb el de Borgonya. Tenien l'olfacte molt més sensible que el dels seus veïns vidents. Sobre els quatre sentits van aconseguir establir brillants raonaments, és a dir que sabien d'ells quant cal saber, i d'aquesta manera vivien tranquils i feliços en la mesura que tal cosa sigui possible per a uns cecs.
Per desgràcia va succeir llavors que un dels seus mestres va manifestar la pretensió de saber alguna cosa concreta sobre el sentit de la vista. Va pronunciar discursos, va agitar tant com va poder, va guanyar seguidors i, finalment, va aconseguir fer-se nomenar president del gremi dels cecs. Donava lliçons sobre el món dels colors, i des d’aleshores tot va començar a sortir malament. Aquest primer dictador dels cecs va començar per crear un cercle restringit de consellers, mitjançant la qual cosa es va apoderar de totes les almoines. A partir d’aquell moment ningú va poder oposar-s’hi, i va sentenciar que la indumentària de tots els cecs era blanca. Ells s’ho van creure i parlaven molt de les seves precioses robes blanques, encara que cap d'ells les portava de tal color. De manera que el món es burlava d'ells, de manera que es van queixar al dictador. Aquest els va rebre de molt mala lluna, els va tractar d'innovadors, de llibertins i de rebels que adoptaven les nècies opinions de la gent que tenien vista. Eren rebels perquè, cas inaudit, s'atrevien a dubtar de la infal·libilitat del seu cap. Aquesta qüestió va suscitar l'aparició de dos partits.
Per assossegar els ànims, el gran príncep dels cecs va llançar un nou edicte, que declarava que la vestimenta dels cecs era vermella. Però això tampoc va resultar cert; cap cec portava peces de color vermell. Les mofes van refermar i la comunitat dels cecs estava cada vegada més queixosa. El cap va muntar en còlera, i els altres també. La batalla va durar molt de temps i no hi va haver pau fins que els cecs van prendre la decisió de suspendre provisionalment tot judici sobre els colors. Un sord que va llegir aquest conte va admetre que l'error dels cecs havia consistit en atrevir-se a opinar sobre colors. Per la seva banda, però, va seguir fermament convençut que els sords eren les úniques persones autoritzades a pensar en matèria de música.
"La faula dels cecs" expressa la mentida en què vivien els cecs per compte del dictador que opinava sobre coses que no coneixia i que els altres cecs acataven, donant-li credibilitat a situacions que no podien comprendre donada la seva limitació del sentit de la visió. El conte té per moralitat que qui opina sense conèixer una situació, s'equivoca i pot ser qüestionat o objecte de burla per part dels que saben sobre el tema.


Comentaris

  1. no es una reflexio que m'agi agradat pero esta be perdre 30 min de clase
    PD: tampoc eh prestat molta atencio pertant tanpoc puc opinar molt be com li agradaria al profesor
    bon dieh

    ResponElimina
    Respostes
    1. Guillem Lérida funes 2nA ESO sant adria del besos
      PD: profe no me deja borarlo

      Elimina
  2. aquesta reflexió a sigut entretinguda per que la història era diferent que normalment.

    ResponElimina
  3. M'ha semblat un relat molt bo, perquè no has de
    fiar-te d'algú que no coneixes i, no has de fer cas
    a tothom que et digui qualsevol cosa si no saps
    amb certes que és veritat.

    Classe de religió

    ResponElimina
  4. Això mola molt

    M'ha semblat molt interessant, és una reflexió que té raó .
    mai s'ha de questionar sense conèixer el motiu
    (Sant gabriel Sant Adrià)
    Religió

    ResponElimina
  5. No m'ha agradat la reflexió perquè ha sigut una mica avorrida, per a mi no ha sigut la millor de les reflexions, perquè, la reflexió del dimecres va ser millor wue aquesta.
    Bon dia
    Sóc Martí Alamán del col·legi Sant Gabriel de Sant Adrià del Besòs a la classe de Religió de 2n ESO

    ResponElimina
  6. Desde el meu punt de vista em sembla trist que un dictador els hi digui que es vesteixin amb roba blanca ja que es una manera molt trista de riure's de la gent. SANT GABRIEL SANT ADRIÀ, PAU CAMARASA

    ResponElimina
  7. penso, que aquesta reflexió et fa pensar en coses que normalment no penses i m'ha agradat molt.
    (Tania Albiol)

    ResponElimina
    Respostes
    1. SANT GABRIEL SANT ADRIA DE BESOS, 2n A ESO, CLASE DE RELIGIÓ

      Elimina
  8. Aquesta reflexió et fa pensar que no et pots fiar de ningún ha qui no conseguis.
    Lian Nadal Sant Gabriel de Sant Adria Clase de Religió

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Comparteix la teva opinió de manera responsable i evita l'anonimat: Escriu el teu nom, el curs i el teu cole gabrielista. Moltes gràcies