Passa al contingut principal

Intuïcions: Dones de la guerra


Enfront del paper que se'ls ha donat als homes –i a moltes dones– (el de defensar la seva nació com a soldats), a sobre de moltes altres dones cau un altre rol no menys important i, d'altra banda, res de nou per a elles: el de la cura i el sosteniment de la família. A elles els toca agafar un altre tipus d'estratègia més relacionada amb la fortalesa del cor, que és a prova de tota mena de bales. Una fortalesa alimentada pel desig de protecció dels seus i la fèrria voluntat de treure'ls d'un lloc assolat per la destrucció.
Dones que s'han armat de valor per acomiadar-se de les parelles i, amb el cor trencat, han emprès el camí de l'exili de la mà dels fills.
Dones que, d'altra banda, han decidit romandre al seu país perquè ha prevalgut l'opció de quedar-se per cuidar els que no tenen la capacitat per sortir-ne.
Dones que han parit entre bombes, portant en forma de nadons una tendresa i esperança que ara ens semblen impossibles.
Dones que surten al carrer a manifestar-se contra la guerra i s'han atrevit a cridar contra els que ara només veuen en la violència la manera de satisfer les ànsies de poder.
Dones que acullen a les fronteres els qui fugen de la mort i la pobresa; que resen; que fan de mares de fills que no són seus; que recullen aliments, roba i medicaments per enviar; que lluiten per la protecció i el foment de la vida, encara que sigui a distància.

A totes elles, avui les fem presents i ens unim a elles recordant que "la cura que tenim l'un per l'altre ens porta a comprometre'ns amb el dolor i el patiment de totes les persones i de la creació"

Comentaris