Passa al contingut principal

Mare Terra: Temps de la creació


Cada any, de l’1 de setembre, Jornada Mundial de pregària per la 
creació, fins al 4 d’octubre, dia de Sant Francesc d’Assís, els cristians d’arreu del món estem cridats a aprofundir la nostra relació amb el Creador, amb tots els nostres germans i amb tota la creació. El lema que s’ha escollit enguany per al Temps de la creació és “Que la justícia i la pau flueixin”. I el símbol que s’ha triat és “un riu cabalós"

La biodiversitat s'està perdent a un ritme que no s'hi havia vist des de la darrera extinció massiva. L'esperança de mantenir l'augment de la temperatura mitjana a 1,5 graus centígrads s’està esvaint. El món que hem conegut, gaudit i celebrat està canviant ràpidament i sense remei. El futur de les persones joves es veu amenaçat pels efectes en cascada de la pèrdua de biodiversitat i pel canvi climàtic. La industrialització, la colonització, l'extracció i el consum de recursos han generat una enorme riquesa, però amb una distribució desigual. Els poderosos països del Nord global s'han enriquit a costa dels països del Sud global.

Les actuals emergències climàtica i ecològica afecten els sectors més vulnerables, molts dels quals viuen als països menys rics, que són els que menys emissions han generat. Els pobles indígenes representen el cinc per cent de la població mundial i protegeixen gairebé el 80 per cent de la biodiversitat que queda al món.

Actualment som més conscients que mai de la relació que existeix entre els combustibles fòssils, la violència i la guerra. Tot i així, podem somiar i treballar per un món al que cada país produeixi l'energia que necessita a partir dels dons divins del sol i el vent, en lloc d'anar a la guerra pels combustibles fòssils.

La urgència creix i hem de fer visible la pau amb la Terra i a la Terra, alhora que la justícia ens crida al penediment i a un canvi en la nostra actitud i les nostres accions. Quan ens unim al riu de justícia i pau amb les altres persones, es crea esperança en lloc de desesperació. Poden sorgir rierols al desert. És possible construir una economia de pau en comptes d'una economia basada en el conflicte.

Junts podem ser un cabalós riu de justícia i pau que aporti nova vida a la Terra i a les generacions futures, un riu que pugui moure les muntanyes de la injustícia.





Comentaris