En aquest vídeo comercial, se'ns mostra com la tecnologia ha facilitat l'accés a la informació. No obstant això, aquesta eina té una cara oculta que pocs són capaços de detectar: les fake news. La desinformació i la velocitat a la qual compartim aquestes notícies té un gran impacte en les nostres vides, especialment en aquells que més les fan servir, els joves. És el moment de conscienciar-nos i aprendre a desmentir aquestes notícies a través del pensament crític i la recerca de fonts fiables.
Potser sigui aquest el moment de preguntar-nos per què funciona a la nostra societat aquest mecanisme de desinformació amb tanta eficàcia. I si mirem no tant globalment, si no al nostre entorn més proper potser ens descobrim fent el mateix, encara que a petita escala. Rumors, xafarderies, «m'han dit que ...», «es comenta ...», «t'has assabentat que ...» i altres formes de propagar informació que no tenim molt clara però que compartim sense pensar, són gairebé un esport nacional. Encara que ja sabem que afecten les vides de persones, com les fake news, alimentant prejudicis sobre persones... I tot i que sabem que podem fer molt de mal, sembla que ens resulta irresistible fer-ho. Així que gairebé a tots ens ha tocat passar per aquí: descobrir que aquesta persona no és tan antipàtica com ens van dir, que tenien una idea equivocada sobre nosaltres mateixos que ens toca desmentir...
Si us plau, pensem en el mal que causem.
adap. @pastoralsj
Laia Pallàs Adamuz - 2nB ESO - Sgviladecans
ResponEliminaLes persones d'avui en dia, estem enganxats a les xarxes, i tot el que ens diuen en ho creiem. No només per que feiem a les xarxes o a la televisió, també al dia a dia.
Avui en dia, és molt facil enganyar, sobretot a la gent més jove, aproximadament un 75% de persones es creuen les ''fake news''. Però en canvi, un 25% de població, no s'ho creuen o ho cerquen per saber si és veritat o no.