Passa al contingut principal

Gent: Isabel i Melati Wijsen


L'Isabel i la Melati Wijsen són dues germanes que van néixer i van créixer a Bali, però lluny del que la majoria pot pensar no gaudien diàriament d'aquest paradís. Aquelles platges daurades banyades pel sol i l'Oceà Pacífic s'havien cobert de plàstics arrossegats per les aigües. La situació era descoratjadora i van sentir la necessitat de fer alguna cosa i van engegar una campanya per protegir el seu futur i el del planeta.
Corria l'any 2013 quan les nenes, que aleshores tenien 10 i 12 anys, van començar a buscar una solució per alliberar Bali dels plàstics. Això sí, la mesura havia de complir un requisit: ser aplicable més enllà de les fronteres del país. Així va néixer Bye Bye Plastic Bags (BBPB), una iniciativa per prohibir els plàstics d'un sol ús i eliminar les escombraries de les platges de la seva illa. El moviment BBPB va mobilitzar tots els joves de la regió per crear consciència sobre el tema i pressionar les autoritats amb l'objectiu que prenguessin mesures. Per aconseguir-ho van escollir diferents fórmules: van començar fent neteges de platges, tallers educatius i xerrades amb diferents personalitats que els van ajudar a fer campanya. Fins i tot l'Isabel i la Melati van fer una vaga de fam per cridar l'atenció sobre la seva causa.
Les dues germanes van aconseguir un dels seus propòsits: convèncer el governador de Bali perquè s'hi reunís. Aquest pas va ser clau en una incansable campanya de diversos anys que va donar els seus fruits: quan les germanes Wijsen van començar amb BBPB, Bali generava, cada dia, el plàstic suficient per omplir un edifici de 14 pisos i el 95% de les bosses anaven a la escombraries després de ser utilitzades una vegada.
El 2019, l'illa d'indonèsia va prohibir els plàstics d'un sol ús; bosses, palletes i articles d'escuma de poliestirè, com ara tasses i recipients per a aliments. L'Isabel i la Melati havien aconseguit el seu objectiu, però com dèiem al principi, la seva campanya Bye Bye Plastic Bags no es va limitar a Bali ja que s'ha estès per tot el món. Avui dia compten amb cinquanta equips que estan treballant a 29 països diferents: gràcies a aquesta organització, més de 60.000 estudiants s'han sumat al moviment BBPB. Com ho han aconseguit? Gràcies a la tecnologia: posen en marxa tallers, reunions i classes en línia per ensenyar els futurs activistes a parlar en públic o amb els governs, a organitzar campanyes i a adquirir dots de lideratge.

Comentaris

  1. Darrera de les càmeres hi ha molts joves treballant pel medi ambient, i fins i tot anteposant la cura del planeta a la seva pròpia vida. Ens impressiona que hagin fet vaga de fam per fer-se visibles. 3r ESO A sant Gabriel Barcelona.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Comparteix la teva opinió de manera responsable i evita l'anonimat: Escriu el teu nom, el curs i el teu cole gabrielista. Moltes gràcies