El manglar és una àrea o zona densa on es produeix el creixement d'arbres, dins de les àrees tropicals i subtropicals, al llarg de les costes i riberes afectades per la marea. Aquests arbres tenen capacitat per tolerar i créixer a les zones que concentren gran quantitat de sals i es troben entre els ecosistemes que més vida generen, per això, és fonamental la seva conservació.
La comunitat de l'Espavé (Panamà) s'ha dedicat durant molts anys a l'extracció de la fusta d'aquests arbres per continuar amb la font de treball més important dels seus habitants: la confecció de grans forns per a la fabricació del carbó. Tot i això, durant els últims anys s'està produint una tala indiscriminada del mangle perjudicant l'ecosistema, les espècies marines i migratòries que habiten en aquestes zones i dinamitant una de les fonts d'oxigen, i absorbents de CO2, més importants de la regió.
Després de veure la dimensió i les conseqüències de devastar un ecosistema fonamental per mitigar els efectes del canvi climàtic, els nens de la comunitat de l'Espavé, impulsats per la seva mestra, van decidir entrar en acció treballant per conservar i protegir els manglars de la regió. Tots ells, recol·lecten plantes i llavors de mangle a les platges properes per reforestar les parcel·les que han estat destruïdes i que, per tant, no tenen opció de tornar a créixer per si mateixes. Una tasca que està en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible número 12, Producció i consum sostenibles; 13. Acció pel clima; 14. Vida submarina i 17. Aliances per assolir els objectius, promoguts per l'ONU.
A més, conscients de la importància de generar consciència per evitar la destrucció del manglar panameny, aquests joves guardians, de la mà del seu centre educatiu, intenten promoure entre les famílies de la comunitat, i altres escoles de la regió, una educació ambiental. Per això, recorren a diferents disciplines artístiques com les obres de teatre, la música, la pintura o vídeos realitzats per ells mateixos.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Comparteix la teva opinió de manera responsable i evita l'anonimat: Escriu el teu nom, el curs i el teu cole gabrielista. Moltes gràcies