Una cinta que es va fer viral a Youtube va canviar la vida a aquesta jove afganesa. El seu videoclip Brides for Sale, en què a ritme de rap denunciava els matrimonis forçosos d'adolescents al seu país, la va alliberar de casar-se als 16 anys i li va servir de passaport per emigrar als Estats Units i obtenir una beca d'estudis.
Encara que va néixer a l'Afganistan, la seva família es va mudar a Teheran fugint de la guerra. En ser una refugiada, la Sonita només rebia classes d'una ONG que feia de escola, però des de ben petita va començar a escriure cançons sobre la guerra, la violència i els drets de les dones. Un dels seus professors va parlar d'aquesta noia talentosa a la directora de cinema iranià Rockhsareh Ghaem Maghami, que va decidir fer-ne un documental, Sonita, sobre ella. Però per això, la cineasta va haver de pagar a la seva mare 2.000 dòlars, i evitar així que durant 6 mesos fos venuda al seu futur marit. Era la segona vegada que se li concertava un matrimoni forçós, la primera havia estat als 10 anys.
El videoclip es va dur a terme durant l'enregistrament del documental i està inspirat en la seva fugida particular d'un matrimoni concertat. “Sóc vista com un xai, que només creix per ser devorat”, diu a la cançó. Stongheart Group, una ONG que ajuda joves excepcionals en entorns desafavorits, va veure la cinta i li va oferir una beca d'estudis als Estats Units.
Als Estats Units, Sonita va tenir l'oportunitat de tenir una educació formal i va aprendre que el matrimoni infantil passa a moltes parts del món, a més de l'Iran i l'Afganistan. Per a Sonita qualsevol pot ser activista, no només els líders ni la gent “qualificada”. “Jo no sóc famosa, no sóc cap líder notable o coneguda, no vinc d'un context de riquesa. Em dic a mi mateixa activista perquè alço la meva veu per alguna cosa que sé que no està bé. La meva manera de contribuir és creant consciència a través de la música, així que qualsevol ho pot fer en la manera que vulgui”.
Sonita explica que el seu treball com a activista és molt absorbent, requereix molt de temps i energia, però ho fa perquè “no vull ser només útil per a mi, sinó també per a altres”. “Lluito en contra del matrimoni infantil i la meva eina és el rap. Quina és la teva lluita? Quina és la teva eina?”
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Comparteix la teva opinió de manera responsable i evita l'anonimat: Escriu el teu nom, el curs i el teu cole gabrielista. Moltes gràcies