Passa al contingut principal

Setmana Laudato Si' 22: L'aigua

Text proporcionat per ImagineGreen (Col·legi Sant Gabriel Madrid) en el marc de la setmana Laudato Si'.

Avui, destinarem la reflexió al voltant del recurs més comú i necessari, alhora que apreciat i cobejat, l'aigua.
Tot i el que ens pugui semblar avui dia, aquest recurs és molt limitat i segons estimen organismes com l'ONU al voltant de 2000 milions de persones a tot el món, al voltant del 29% de la població mundial, no tenen accés a una font daigua potable i/o potabilitzada.
Aquestes xifres semblen encara més alarmants quan analitzem el que realment signifiquen, no tenir aigua potable a prop de casa teva no sols suposa haver de recórrer llargues distàncies per poder arribar a un rierol, pou o qualsevol altra font d'aigua (normalment construïdes per organitzacions internacionals davant la inacció dels governs locals) sinó tot allò que això comporta no poder assistir a l'escola, no poder treballar o contraure malalties transmeses pels patògens presents a l'aigua (més de 3,5 milions de morts a l'any) i per tant, haver de costejar els costos en medicaments per tractar-los.

Hi ha una correlació forta entre l'accés d'aigua i la pobresa. Podem veure com a països de Sud-amèrica, Àfrica o el Sud-est asiàtic al voltant del 50% de la població no té accés a aigua potable. Aquestes mateixes persones són les que tenen menys accés a altres serveis públics com l'educació o la sanitat, suposant una gran xacra en la seva futura vida laboral i situació econòmica, especialment en les dones en les quals recau el pes de proveir la família d'aigua, purificar-la o cuinar, abandonant completament la seva formació des de nenes.
A més a més, actualment existeixen conflictes bèl·lics entre països per la possessió de fonts d'aigua potable com el cas d'Egipte i Etiòpia, i la possessió de l'aigua del Nil.

Comentaris