Passa al contingut principal

Setmana Laudato Si': Racisme encobert


(Text d'ImagineGreen, del Col·legi San Gabriel-Madrid)

Ampliar la imatge i llegir la reflexió:

La guerra d'Ucraïna ha destapat problemes que havien estat silenciats durant molt de temps: la crisi migratòria i de refugiats, el tràfic de persones, l'escassetat de recursos o la fervent rivalitat entre països, cosa que semblava impensable actualment. Però també ha ressaltat l'encobert, i no tan encobert, racisme que amaguen les actuals democràcies occidentals. Posem un clar exemple: com informen els mitjans de comunicació d'altres conflictes bèl·lics i com ho fan ara amb el conflicte a Ucraïna. (veure la imatge)

Com podeu veure, segons on s'hagi originat el conflicte la versió canvia completament. Mentre uns són “menes” (terme despectiu amb caràcter clarament pejoratiu) “perillosos i violents”, els refugiats ucraïnesos són nens, nenes, dones i homes que fugen del conflicte per salvar les seves vides. Mentre la Guerra d'Ucraïna s'entén com a tal, una guerra entre dos països, les guerres al Pròxim Orient s'entenen com a governs insostenibles que han de ser sufocats o enderrocats, denominant a la seva població "rebels", "insurgents", "separatistes" o " radicals".

L'única manera d'acabar amb aquesta dinàmica d'odi és acollir-se a la pau i a la tolerància com cita el Papa Francesc a Laudato Si'. 
"«Com mai abans en la història, el destí comú ens fa una crida a cercar un nou començament […]. Que el nostre sigui un temps que es recordi pel desvetllament d’una nova reverència davant la vida; per la ferma resolució d’aconseguir la sostenibilitat; per l’acceleració en la lluita per la justícia i la pau i per l’alegre celebració de la vida»

Ressaltar també l'especial importància dels refugiats climàtics, recollida també a l'encíclica.
És tràgic l’augment dels migrants fugint de la misèria empitjorada per la degradació ambiental, que no són reconeguts com a refugiats en les convencions internacionals i porten el pes de les seves vides abandonades sense cap protecció normativa. 

Comentaris