Ahir es va celebrar el Dia de la diversitat biològica amb el lema “Construir un futur compartit per a tota la vida a la Terra”.
S'entén per biodiversitat l'àmplia varietat de plantes, animals i microorganismes existents, però també inclou les diferències genètiques dins de cada espècie –per exemple, entre les varietats de cultius i les races de bestiar–, així com la varietat d'ecosistemes (llacs, boscos, deserts, camps agraris,...) que allotgen múltiples interaccions entre els seus membres (humans, plantes, animals) i el seu entorn (aigua, aire, sòl...)
Els recursos biològics són els pilars que sustenten les civilitzacions. Els peixos proporcionen el 20% de les proteïnes animals a uns 3.000 milions de persones. Més del 80% de la dieta humana està basada en plantes i, aproximadament, el 80% de les persones que viuen a les zones rurals de països en desenvolupament depenen de medicaments tradicionals obtinguts de la vegetació del seu entorn.
Si bé cada cop som més conscients que la diversitat biològica és un bé mundial de gran valor per a les generacions presents i futures, el nombre d'espècies i ecosistemes disminueixen a un ritme accelerat a causa de l'activitat humana. A mesura que la nostra comunitat global ha de reexaminar la nostra relació amb el món natural, una cosa és certa: malgrat tots els nostres avenços tecnològics, depenem completament d'ecosistemes saludables i vibrants si volem disposar d'aigua, aliments, medicaments, roba, combustible, refugi i energia, només per anomenar alguns exemples.
Continuem reflexionant sobre quin tipus de relació amb la natura hem de tornar a construir. El món serà com vosaltres el penseu aquí i ara. Lluitem per ell des d'aquest moment.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Comparteix la teva opinió de manera responsable i evita l'anonimat: Escriu el teu nom, el curs i el teu cole gabrielista. Moltes gràcies