Foto de Pixabay (Pexels)
Bon dia!
Sabies que actualment hi ha més de 50 conflictes bèl·lics al món? Alguns, com la guerra a Ucraïna o la situació a Palestina, apareixen sovint a les notícies, però n’hi ha molts d’altres, com els del Sudan o el Congo, que també causen molt de patiment i tenen menys visibilitat. Davant d’aquest panorama, molts governs estan augmentant la seva despesa militar per preparar-se per possibles conflictes. Després de la invasió d’Ucraïna, els països de l’OTAN van decidir dedicar almenys el 2% de la seva economia a la defensa. El tema és que ara es plantegen augmentar aquesta xifra fins al 5%, la qual cosa podria suposar menys inversió en altres àmbits com l'educació, la sanitat o els serveis socials. A Espanya, com potser has sentit últimament a les notícies, la despesa militar ha crescut molt en els darrers anys, i es preveu que continuï augmentant fins al 2029. Ara bé, aquesta decisió (com tantes altres) no s’ha consultat a la població, i moltes persones es pregunten si aquesta és la millor manera de garantir la seguretat i la pau.
A més, el debat sobre la seguretat, a favor de les armes, està ocasionant un creixement d’idees autoritàries segons les quals, venç el més fort. Una realitat que pot conduir a retallades en els nostres drets i llibertats. Alguns líders polítics utilitzen la por per justificar aquestes decisions, mentre que altres prefereixen buscar alternatives basades en el diàleg i la cooperació entre països.
Ara potser et preguntes: ok, i nosaltres, què podem fer? Doncs d'entrada és primordial estar ben informats sobre el que està succeint per poder pensar de manera crítica. Per això, ara us faig unes preguntes que us poden ser d'ajuda quan escolteu notícies sobre guerres o decisions polítiques que us afecten:
- Creus que invertir més diners en armes ens fa viure en un món més segur Per què?
- Com es podrien resoldre els conflictes d’una manera més justa i pacífica?
- Com creus que pot afectar la despesa militar a altres àrees importants com l’educació o la sanitat?
- Què creus que passaria si aquests diners es destinessin a educació o sanitat?
Quan una societat inverteix en armes, construeix murs que separen i alimenten la por. La història ens demostra que aquests murs mai han portat pau real. Només l’amor i la justícia poden trencar les barreres i unir els pobles. Potser hem oblidat que la pau no és només l’absència de guerra, sinó el resultat d’un esforç constant per construir un món més just i segur per a tothom. Aquest esforç també comença en tu, amb les teves paraules i accions del dia a dia, ¿quin món ajudaràs a construir?
Que tinguis un bon dia.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
Comparteix la teva opinió de manera responsable i evita l'anonimat: Escriu el teu nom, el curs i el teu cole gabrielista. Moltes gràcies