Passa al contingut principal

PENSEM- hi: L'empatia

L’empatia, com la defineix Brene Brown (Doctora en Psicologia i investigadora a la Universitat de Houston) és l'habilitat que alimenta la connexió entre les persones. Perquè empatitzar, en molts moments significa escoltar, simplement escoltar, sense necessitat de "arreglar" res, dir simplement "T’entenc, encara que no sé què dir". Significa connectar amb la realitat que aquesta persona està vivint, reconèixer la seva vulnerabilitat (el que està vivint, les seves emocions, ...) perquè reconec i entenc aquesta vulnerabilitat en mi mateix. Perquè aquesta connexió sigui real i permeti crear un pont real cap a l'altra persona, requereix:
Mantenir la perspectiva per reconèixer aquesta veritat com la veritat d'aquesta persona: no necessàriament hem d'estar d'acord, ni compartir-lo, però la reconec i entenc.
No emetre judici: respectar la seva veritat, sense pensar ni passar-ho pel sedàs del meu sistema de valors i creences.
Reconèixer les emocions en l'altra persona: com està vivint aquesta situació? Quines emocions romanen?
Comunicar-: t'entenc ... i sóc aquí ...
Perquè quan realment s'aconsegueix construir aquest pont que permet connectar a dues persones, es produeixen aquests moments ...màgics? en què realment som dues persones que compartim i mostrem a l'altre un trosset de nosaltres mateixos i de la nostra realitat.

Que no miri cadascú per ell, sinó que procuri sobretot pels altres. (Filipenses 2, 4) 

Comentaris