Passa al contingut principal

PENSEM- hi: Setmana santa


Avui dia es fa molt necessari recordar el sentit de les festes que vivim més o menys inconscientment, pel fet que les veiem i gaudim més com vacances que per aquell motiu que ha estat el seu origen i els dóna veritable sentit.
Què és la Setmana Santa? La Setmana Santa és el període en què es prepara i commemora la Passió i Mort de Jesucrist. Comença amb la seva entrada a Jerusalem i acaba amb la seva crucifixió.
Com celebrem els catòlics la Setmana Santa? Hi ha quatre cerimònies importants durant la Setmana Santa: El Diumenge de Rams recorda l'arribada de Jesús a Jerusalem. Els catòlics aquest dia organitzem processons amb branques d'olivera i palmes beneïdes. El Dijous Sant es commemora la traïció de Judes i l'Últim Sopar, quan Jesús va instituir l'Eucaristia. El Divendres Sant rememora l'agonia i el patiment del prendiment, el judici i la mort de Jesús. Al vespre de dissabte Sant, té lloc la principal celebració cristiana de l'any: la Vetlla Pasqual. Es commemora la Resurrecció de Jesús.
Des de quan celebrem els catòlics la Setmana Santa? La Setmana Santa se celebra des dels començaments de l'Església. Hi ha documents que expliquen ja al segle IV, que cristians a Egipte, Palestina, i l'actual Turquia i Armènia, commemoraven la Passió de Crist. És probable que aquestes celebracions es dugueren a terme alguns anys abans. A Europa aquest costum va arribar al segle V.
Quan se celebra la Setmana Santa? La Setmana Santa és l'última setmana de Quaresma. Comença amb el Diumenge de Rams i acaba el Dissabte Sant. Cada any se celebra en una data diferent: el diumenge de Pasqua de Resurrecció és el següent a la primera lluna plena de la primavera.


Comentaris