Passa al contingut principal

PENSEM-HI: Mes de Maig, mes de Maria

Mes de Maig, mes de Maria
Durant segles l'Església Catòlica ha dedicat tot el mes de maig a honrar a la Verge Maria, la Mare de Déu. Aquí t'expliquem per què.
El costum va néixer a l'antiga Grècia. El mes maig era dedicat a Artemisa, la deessa de la fecunditat. Una cosa similar succeïa a l'antiga Roma, doncs maig èra dedicat a Flora, la deessa de la vegetació. En aquella època, celebraven els ludi florals, o jocs de Flora, a finals d'abril i demanaven la seva intercessio.
En l'època medieval van abundar costums similars, tots centrats en l'arribada del bon temps i l'allunyament de l'hivern. L'1 de maig era considerat l'apogeu de la primavera. Durant aquest període, abans de segle XII, va entrar en vigor la tradició del Tricesimum o "La devoció de trenta dies a Maria". Aquestes celebracions es duien a terme del 15 d'agost al 14 de setembre i encara avui pot observar-se en algunes àrees.
La idea d'un mes dedicat específicament a Maria es remunta al temps barroc o segle XVII. Si bé no sempre es va dur a terme al maig, el mes de Maria incloïa trenta exercicis espirituals diaris en honor a la Mare de Déu. Va ser en aquesta època quan el mes de maig i de Maria es van combinar, fent que aquesta celebració compti amb devocions especials organitzades cada dia durant tot el mes. Aquest costum es va estendre, sobretot, durant el segle XIX i es practica fins avui. https://www.aciprensa.com

Ahir es va celebrar el Dia de la Mare, una data marcada en el calendari de celebracions de tots els països, amb l'objectiu de retre homenatge a les mares i agrair tot l'esforç que han fet i segueixen fent per nosaltres al llarg de la nostra vida .

Comentaris

  1. Shiyu Chen 3r B ESO del Col·legi Sant Gabriel de Sant Adrià de Besós

    Ja que el dia de mare a passat, jo us torno a felicitar a les mares, per donar-nos una casa, una educació, seguretat, al llarg de la nostra vida les mares han fet molt per nosaltres, nosaltres també hauríen de fer alguna cosa per elles.

    Feliç dia de la mare a totes les mares
    PD: Ja sé que va ser ahir, peró vull tormar a felicitar a totes les mares

    ResponElimina
  2. El dia de la mare és únic, vam intentar celebrar-lo i fer que la nostra estimada mare es sentis feliç i orgullosa per tot el que ha fet per nosaltres, els seus fills. Vam fer-li un pastis i li vam portar l'esmorzar al llit però encara així es mereix més del que hi ha en el món.


    ResponElimina
  3. Maeve López, Sant Gabriel de Barcelona.
    Per a mi la meva mare es la dona de la meva vida i sempre serà ella.

    ResponElimina
  4. Carla Vargas, Barcelona, 4ESO

    Jo vull destacar el caràcter de la meva mare, és la persona més forta i amb més personalitat que conec. El dia de ahir va ser un dia com sempre, penso que tots els dies son el dia de la mare i hauriem de tenir detalls amb elles qualsevol dia.

    ResponElimina
  5. Sofia Nakonechna 4A ESO BCN
    Jo dedicaria aquest dia a la meva mare, perquè és una de les persones més importants per mi i encara que s'ha enfrontat amb moltes dificultats, sempre somriu i fa tot el possible perquè jo sigui feliç.

    ResponElimina
  6. Yeray Lorenzo Gómez, 4 ESO A.

    En aquesta vida gent que ens tracta bé hi ha molta, pero de mares solament hi ha una, per aixó hem de celebrar aquest dia tan especial dedicant una felicitació a la nostra mare.

    ResponElimina
  7. El dia de la mare és molt especial, nosaltres, donades la situació, ho vam celebrar amb un pastís de xocolata i gravant uns vídeos per un treball del meu germà, els quals van ser molt divertits. També vam passar el dia en família.

    ResponElimina
  8. Genís Gen Valdearcos, 4A ESO BCN.
    El dia de la mare és molt especial, nosaltres, donades la situació, ho vam celebrar amb un pastís de xocolata i gravant uns vídeos per un treball del meu germà, els quals van ser molt divertits. També vam passar el dia en família

    ResponElimina
  9. Gerard Román SgBcn jo no vaig celebrar molt aquest dia dades les circumstàncies, però en cambi li vaig felicitar el dia a la meva mare

    ResponElimina
  10. La meva mare es la persona més important de la meva vida, i vull que sigui feliç

    ResponElimina
  11. Meritxell Alcaraz Montijano 4rtA ESO Colegi Sant Gabriel Barcelona

    Ahir va ser el dia de la mare i com estem en aquesta siuació de confianament no vaig poder comprar res per ella. Un dia hem va venir una idea i vaig acabar composant-li una canço. Ella hem va dir que potser el regal que volia regalar-li l'hauria agradat pero que la canço era el millor regal de tots els que l'havia fet.

    ResponElimina
  12. Va ser un dia com altre, però vam estar més junts que mai ja que era el dia de la mare llavors vam sortir la familia sensera a donar una volta junts, i després vam veure una serie ''Paquita Salas''.

    ResponElimina
  13. Lidia Guaita Sanabra 4rtB ESO Colegui Sant Gabriel de Barcelona

    Ahir va ser el dia de la marre i com estem en aquesta situació de confinament el meu para va aprofitar a comprarlí una taça i unes arrecades quan va anar a fer la compra.

    ResponElimina
  14. Carla Puy 4rtB Col·legi Sant Gabriel de Barcelona
    Em sembla una tradició molt bonica la de dedicar un dia de la nostra vida a una persona que s'esforça molt per nosaltres. I no sabia que aquesta tradició era tan antiga.

    ResponElimina
  15. Nerea Domínguez 4t B ESO SG Barcelona
    La meva mare és la persona més important per a mi, li dec la vida.
    Però penso que el dia de la mare no s'ha de celebrar només un dia a l'any. Elles fan de mare tots els dies de l'any i per tant, cada dia hauria de ser el dia de la mare.

    ResponElimina
  16. Aitana Riaza 4BESO Sant Gabriel de Barcelona

    Jo crec que el dia de la mare sobretot és un dia per recordar-nos i fer-nos reflexionar de la gran sort que tenim. No existeix res que iguali a l'amor que ens brinden les nostres mares, i sí, en plural, perquè no només és mare qui ens ha tingut. Jo reconec que la meves àvies i tietes també han estat unes mares exepcionals per mi.

    ResponElimina
  17. Albert Chacón 4rB ESO

    Ahir va ser el dia de la mare, jo se que es un dia especial perqué he nascut gracíes a la meva mare, peró per el confinamentactual no hem pogut celebrar rés, crec que m'entres recordis que es un dia especial ( 1 de tot l'any) ja fara feliç a la teva mare perque saps que hi ha un dia dedicada ella i el seu esforç de cuidar-nos.

    ResponElimina
  18. 4rtB ESO
    Sant Gabriel de Bcn
    Crec que el dia de la mare no només hauria de ser un, ja que ella s'esforça tot l'any. Per a mi és una persona imprescindible.

    ResponElimina
  19. Daniela García Adell 4tESO B Sant Gabriel BCN:
    La meva mare es la dona més important de la meva vida però crec que el que demostrem en un dia, ho hauriem de demostrar tots els dies ja que les mares sempre estan allà on les necessitem.
    Elles son fortes i valentes, la majoria de les dones pateixen molt pels les persones que més estimen i nosaltres deberiem fer el mateix.

    Feliç dia de la mare a totes!

    ResponElimina
  20. Ariadna R. Sant Gabriel BCN.

    Passar el dia de la mare confinats potser no era el que molts esperàvem, però passar-ho en familia,crec que és un gran regal. Per a mi també és un dia de felicitar a les meves àvies, que també son mares, i es mereixen tot l'amor que m'han donat sempre. No cal un dia per estimar o donar importància a les mares, però si és bonic recordar-ho.

    ResponElimina
  21. La meva mare es la persona que m'ha donat la vida i sempre serà la millor.

    ResponElimina
  22. Héctor Ávila_ 3r B d’ESO_ Sant Adrià del Besòs

    Felicitats a totes les mares, ja que són les persones a les que els hi hem d'agrair la nostra vida i tota l'ajuda que ens donen al llarg de la nostra vida. Jo a la meva mare li estimo moltíssim i mai podré compensar tot el que fa ella per mi.

    ResponElimina
  23. Evelyn Herrera Torres 4t d'ESO (Sant Gabriel Sant Adrià)
    Malgrat que ja fa uns dies d'aquest moment tant especial per a totes les dones del món amb fills, m'agradaria donar-les les gràcies per tot el que fan per nosaltres dia rere dia. Donar-vos les gràcies per recolzar-nos en tots els moments (tant en els bons com en els no tant bons), per ensenyar-nos valors, ajudar-nos a créixer com a persones, per fer-nos valorar el que és la vida i les oportunitats que aquesta ens proporciona, entre d’altres aspectes més. Estic segura que si continués així podria donar-vos les gràcies per moltes coses més. Després de redactar aquesta felicitació general a totes les mares, ara m'agradaria agrair tot el que ha fet i fa la meva mare per mi. Primer de tot reconèixer-la com a una gran dona lluitadora la qual ha sigut un clar exemple a seguir per a mi. Després agrair-li el fet d'haver-me rectificat els meus errors quan ella veia que alguna cosa no feia bé (aquestes rectificacions em feien adonar-me'n de coses que potser no estava fent del tot bé i a les que no donava importància). Per últim, encara que podria donar-li les gràcies per mil coses més, agrair-li la paciència que ha tingut amb mi aguantant tots els dies les meves tonteries i bogeries. En general GRÀCIES!!.

    ResponElimina
  24. Carla López 4t ESO A Sant Adrià

    Com el día de la mare no hi ha cap,considero que és un dels millors dies per a elles ja que se les fa sentir úniques en el món i especials com si només estiguessin elles.Considero que fer especial i única a una mare en un día especial és el millor acte que podem fer ja que encara que molts cops ens enfadem i pensem que és una pesada, l'únic que en realitat està fent és protegir-nos de coses que per experiència saben que no són bones o no sortiran bé.Jo només tinc paraules d'agraïment cap a la meva mare,i a la meva segona mare que és la meva àvia que encara que ella no m'hagi tingut al seu ventre m'estima com a una filla i em protegeix de tot el que em pugui fer o em faci mal.Cap a les dues dones de la meva vida només les hi puc donar les gràcies per fer.me la dona que m'estan fent i jo només desitjo que algún dia pugui ser la meitat de bona persona i dona que són elles avui dia.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Comparteix la teva opinió de manera responsable i evita l'anonimat: Escriu el teu nom, el curs i el teu cole gabrielista. Moltes gràcies