Passa al contingut principal

Relats del món: L'ancià


Un home d'avançada edat va trucar a la porta d'un monestir i encara que era analfabet i molt ignorant, vibrava en ell el desig de purificar-se i trobar la llibertat interior. Va sol·licitar humilment que l'acceptessin com a novici, però els monjos i l'abat del monestir es van adonar que era analfabet i de molt curt enteniment intel·lectual. El van considerar totalment incapacitat per llegir els sermons de Buda, recitar mantres o poder efectuar les cerimònies sagrades. Però contemplaven en l'ancià molta motivació espiritual i un ardent desig per perfeccionar-se.

Què podien fer? No podria dur a terme cap tipus d'estudis, no entendria l'essència dels mètodes meditacionals i ni tan sols comprendria el sentit dels rituals. L'abat i els monjos van parlar sobre el tema uns minuts i van decidir permetre a l'home que es quedés al monestir. Però, encara que fos perquè no se sentís humiliat, alguna ocupació calia assignar-li. Li van donar una escombra i li van dir que s'encarregaria de mantenir net el jardí del monestir.

Van passar els mesos i els anys. L'ancià s'aplicava amb minuciositat i cura en la seva senzilla tasca. A poc a poc els monjos van començar a percebre canvis en l'actitud de l'escombriaire. Se'l veia tan assossegat, content i equilibrat! De tot ell emanava una atmosfera de pau infinita i contagiosa. Els monjos van començar a adonar-se que l'ancià havia anat aconseguint un notable i evident avanç espiritual, un gran progrés anímic. Sempre era afectiu, mai s'immutava i era equànime en les paraules.

Els monjos, estranyats, van decidir preguntar a l'escombriaire quines pràctiques o mètodes especials havia desenvolupat per aconseguir un estat de ment tan lúcid, estable i equànime. L'ancià va dir:

- No, amics, no he fet res especial, podeu creure-ho. Diàriament, amb molta atenció, m'he dedicat a netejar el jardí. He posat, això sí, molta cura i amor cada vegada que escombrava les fulles, i cada vegada que escombrava la brutícia i netejava el jardí pensava que estava escombrant la brutícia del meu cor i netejant el meu esperit. La veritat és que així, dia a dia, m'he anat sentint més assossegat, content i lúcid.

Conte budista

Comentaris

  1. Gabriela Castaño 4t ESO A Sant Gabriel de Barcelona21 de setembre del 2021, a les 8:16

    No importa si no ets molt intel·ligent, el que realment importa és que allò que facis ho facis bé, amb amor i cura.

    ResponElimina
  2. Nerea Domingo 4t ESO A Sant Gabriel de Barcelona
    El que ens vol dir aquesta reflexió es que podem fer el que vulguem en aquesta vida, pero, si ho fem, el que fem, ho tenim que fer be. Donar la millor versió de tu mateix i competir contra tu mateix, es una filosofia de vida. Hi ha que esforçar-se al màxim en el que fem si ho volem aconseguir, perquè a fi i a cab, aixi funciona la vida.

    ResponElimina
  3. En aquesta reflexió es veu com el millor és que et centris en tu mateix i no en els altres per competir amb elles/ells.

    ResponElimina
  4. 4t Sant Gabriel
    jo penso que es un bona reflexió de com sense ser molt intel·ligent inclús un analfabet si el que fas te impliques et pot agradar.

    ResponElimina
  5. Pol Hurtado 4t ESO Sant Gabriel de Barcelona21 de setembre del 2021, a les 8:18

    Crec que si fem les coses amb amor, estima i posar els colzes per poder fer alguna cosa bé. Sempre hem d'intentar donar el maxim en cada cosa que fem. No perque sigui una competició, si no per poder fer allò que estas fent bé.

    ResponElimina
  6. Daniela Patte 4tA Sant Gabriel Bcn21 de setembre del 2021, a les 8:18

    No importa si ets analfabet o si no tens tants estudis com els demes. El que importa es el coratge i l'obstinació en el moment de fer una acció.

    ResponElimina
  7. SANT GABRIEL DE BCN
    Per mi la reflexió parla de que encara que siguis analfabet o no sàpigues fer moltes coses, si tu dones la millor versió de tu mateix en una tasca, encara que no la sàpigues fer molt bé, podràs fer-la bé i amb dedicació i amor.

    ResponElimina
  8. Tot i que no ho facis tot perfecte, el que de veritat importa és que ho facis amb bona intenció.

    ResponElimina
  9. Erik Salas Gil 4A ESO Col·legi Sant Gabriel de Barcelona

    Crec que el misatge que ens vol donar aquesta reflexió és que no importa competir i que no importa ser el millor en una cosa sempre i quan aquella acció la fasis amb estima, d'una forma bona...

    En altres paraules que el que facis ho facis ben fet.

    ResponElimina
  10. Inés Gordillo 4A Sant Gabriel Barcelona
    L'important no és ser súper intel·lectual o ser molt intel·ligent. L'important és fer les coses bé, amb estima i amb cura. Per fer les coses bé només has de esforçar-te i fer-ho feliç, no has de fer-ho perfecte, sinó fer-ho com més bé et surti, donant lo mateix de tu mateix.

    ResponElimina
  11. Marc Medina 3B Sant Gabriel Barcelona

    Crec que no importa el que fagis si ho fas amb bona intenció.

    ResponElimina
  12. Adrià Soriano Alcázar 3rB Colegi Sant Gabriel Barcelona
    Aquest conte ha estat molt entretingut, que hem de posar tota la nostra atenció i esperit en el que estem fent sigui el que sigui.

    ResponElimina
  13. Oriol Munatané 3ºB

    Hi ha que disfruta tot el que fem, i dona igal el que sestigi fent el que importa es com es fa.

    ResponElimina
  14. Jo crec que la imatge transmet tranquilitat i pau

    Víctor Lusilla 1 B ESO

    ResponElimina
  15. Laura Moreno 2n A de la ESO Sant Adrià de Besós

    De vegades tan sols has de posar-li ganes a les coses i així tot surt millor

    ResponElimina
  16. Christian Roldán 1rB ESO
    M'ha agradat molt l'història

    ResponElimina
  17. Luck Martínez Sant Gabriel Barcelona 3rESO A

    El que jo crec que ens vol dir és que si posem ganes en tot podem aconseguir el que vulguem. Ens hem d'esforçar en tot per donar la millor versió de nosaltres i hem de posar ganes en fer les cosses amb cura per aconseguir el millor resultat que puguem.

    ResponElimina
  18. Samuel Calderón Sant Gabriel Barcelona 3rA ESO

    Penso que de vegades, si posen ganes i ens esforçem per aconseguir o fer alguna cosa, podrem aconseguir el que volem d'una forma més facil o sencilla, i intentar disfrutar del que fem sempre.

    ResponElimina
  19. Íker Parra 3A ESO SG Barcelona
    Jo penso que si li fiqués ganes i esforç pots fer coses extraordinàries i aconseguir el teu objectiu en la teva vida.

    ResponElimina
  20. Izan Urdampilleta 3 ESO Sant Gabriel de Barcelona
    La reflexió parla que encara que siguis analfabet, si tu dónes el millor de tu pots fer-ne el que et proposis.

    ResponElimina
  21. Santiago muniz sant gabriel barcelona 3 ESO A

    Tot surt mijor si le pusem ganes a les coses

    ResponElimina
  22. Crec que aquesta reflexió, vol transmetre que ancara que no tinguis estudis o no puguis fer algunas activitats per qualsevol motiu, sempre tindras una altre porta oberta per poder avançar, per poder continuar el teu cami i estar bé amb tu mateix.

    Gabriel Navea 3rA ESO
    Colegi Sant Gabriel De Barcelona

    ResponElimina
  23. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  24. Lucas Helbingens 3A Sg Barcelona

    Encara que els monjos no van voler a l'home i el van posar en un càrrec baix, l'ancià no es va enfadar, al contrari, va veure el treball des d'altre punt de vista i va treballar bé i va millorar com persona.

    ResponElimina
  25. Aina Serrano 3A ESO Sant Gabriel Barcelona

    Aquest món no està fet per competir els uns amb els altres. Cadascú ha de fer fins on arribin les seves capacitats. No has de ser millor que ningú, has de ser millor que tu mateix. Ser la millor versió de tu mateix és molt important, i és el que ens empeny per arribar a l'èxit. Per què t'hauries de centrar en el que fan els altres?? Si t'esforces i ho aconsegueixes això és un mèrit. Si una altra persona s'esforça i arriba una mica més a dalt... Que més dona? Tu t'has esforçat oi?

    ResponElimina
  26. Marta Gonzales 3B Sant Gabriel
    Crec que l'important no és ser el més intel·ligent si no fas les coses amb atenció cura i amor i només enfocanrse en tu mateix amb esforz.

    ResponElimina
  27. Biel Rodríguez
    Sant Gabriel Barcelona 3r ESO A

    No cal tenir un gran propòsit o objectiu, amb qualsevol petit treball es pot arribar a ser feliç, perquè encara que sigui poc important, estàs col·laborant a aconseguir un objectiu comú. Cadascú aporta el seu granet de sorra.

    ResponElimina
  28. Lucia Alvira 3eso A BCN
    Penso que si fas las cosas amb la millor version de tu estaras satisfet.

    ResponElimina
  29. Luis Rodríguez Galea, Sant Gabriel de Barcelona (3r ESO A)

    És increïble, és increïble que hi hagi coses en aquest món que donin tant igual per fer unes altres. Dona exactament igual ser analfabet o no tenir molts coneixements, que si vols fer una cosa bé la faràs. Aquesta força de voluntat i aquest carisma que té l'home que vol entrar al monestir és l'únic que li fa falta per ser feliç i estar en pau amb si mateix. No li cal saber-se o entendre totes les pregaries a Buda, no li cal entendre l'essència dels mètodes meditacionals i ni tan sols comprendre el sentit dels rituals en si mateixos per ser feliç i fer el que intentes els monjos, trobar la calma. M'ha semblat una bona reflexió.

    ResponElimina
  30. Hasan Iftikhar 3rA ESO Sg BCN21 de setembre del 2021, a les 9:21

    Aquesta reflexió m'ha semblat molt bona perquè ens ensenya que no hem de competir per tenir la millor feina ni per ser els millors, sinó que hem de competir amb nosaltres mateixos per ser la millor versió de nosaltres mateixos.

    ResponElimina
  31. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  32. Jo crec que vol dir que si ens esforcem i posem ganes en el que fem podem aconseguir tot

    ResponElimina
  33. Claudia Molina 3 ESO A Sg Barcelona
    No importa si no ets igual que els demes el que importa es que tot el que tu fas ho facis tot el que puguis amb molta cura i amor cada vegada millorant mes i no fer les coses a ultima hora perque aixi no s'aprèn

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Comparteix la teva opinió de manera responsable i evita l'anonimat: Escriu el teu nom, el curs i el teu cole gabrielista. Moltes gràcies