Passa al contingut principal

Celebrem: La mare de Déu del Pilar

 

Aquesta advocació mariana prové de l'aparició més antiga de la Santíssima Mare de Déu. La tradició explica que al voltant de l'any 40, la Mare de Déu se li va aparèixer en "carn mortal" a l'apòstol Jaume el Gran, a la vora del riu Ebre, quan ella encara vivia a Efes. L'apòstol, seguint el manament de Jesús d'anar per tot el món a predicar l'Evangeli, havia arribat fins a Espanya, però es trobava desanimat pels problemes per evangelitzar aquella regió. Animat per aquesta aparició, i per mandat de la Verge, en Jaume al costat dels set primers convertits d'aquell lloc van edificar una primitiva capella de tova a la vora del riu Ebre. En aquella capella van col·locar la columna de jaspi que la Verge els havia deixat com a testimoni de la seva visita, aquesta columna és coneguda popularment com «el Pilar», i encara avui és venerada en aquell lloc.

Aquest testimoni està plasmat en un manuscrit de 1297, època en què va començar la devoció a aquesta advocació amb les primeres peregrinacions.

Amb el pas el temps, la gent de Saragossa va anar millorant la primitiva capella, fins arribar a construir una immensa i preciosa Basílica.

En 1642 la Verge del Pilar va ser proclamada patrona de Saragossa, en 1678 patrona de tot el Regne d'Aragó i també patrona de la Hispanitat.

Comentaris