Passa al contingut principal

PREGAcine: Canvi Climàtic. COP26

 

"És el moment de dir prou. Prou de brutalitzar la biodiversitat, prou de matar-nos a nosaltres mateixos amb carboni, prou de  tractar la natura com si fos un vàter. Estem cavant la nostra pròpia tomba".  Així de rotund es va expressar el secretari general de nacions unides, Antonio Guterres,  durant la sessió inaugural de La Cimera del Clima COP26 que se celebra a Glasgow. La reunió té un mandat molt clar: que els països es deixin de paraules i passin als fets per lluitar contra el canvi climàtic. Aquesta és la idea principal en un esdeveniment que va coix des del moment en què Rússia i la Xina han minimitzat la seva presència a algunes declaracions i a enviar emissaris de segona línia.

L'amfitrió, Boris Jonhson, va arrencar la cimera demanant als països "creativitat, imaginació i voluntat" per canviar "irrefutablement" el rumb del planeta perquè la realitat actual "no és una pel·lícula de James Bond". El primer ministre britànic, de fet, va fer un símil entre el canvi climàtic i una pel·lícula de 007, explicant que en la lluita pel clima sempre s'està tractant "desesperadament d'esbrinar de quin color de cable s'ha d'estirar" per apagar el detonador, mentre un rellotge vermell marca “implacablement” una explosió que acabarà amb la vida humana tal com es coneix. Però va concloure amb un altre avís: "Això no és una pel·lícula".

Bla, bla, bla... boniques paraules, però ¿es posaran fermament d'acord per augmentar els seus objectius de reducció d'emissions, per tal de limitar l'escalfament global a 1,5 graus, segons el que es va acordar el 2015 a París.?

«Preguem perquè el crit de la terra i el crit dels pobres siguin escoltats. Que aquesta trobada pugui donar respostes efectives, oferint una esperança concreta a les futures generacions». Papa Francesc. Novembre 2021

Comentaris