Passa al contingut principal

Gent: L'escola secreta


Amagada en un barri residencial hi ha una de les noves escoles "secretes" de l'Afganistan, un petit però poderós acte de desafiament contra els talibans. Al voltant d'una dotzena de les alumnes adolescents assisteixen a una classe de matemàtiques.
"Sabem de les amenaces i ens hi preocupem", ens diu l'única mestra, però afegeix que l'educació de les nenes val "qualsevol risc". "Fem tot el possible per fer això en secret", diu la mestra, "però fins i tot si m'arresten i em colpegen, val la pena".
A gairebé totes les províncies del país, el Talibà ha ordenat que les escoles secundàries de nenes romanguin tancades. Al març, semblava que les escoles de nenes estaven a punt de reobrir. Però tot just una hora després que comencessin a arribar les alumnes, els líders talibans van anunciar un canvi sobtat de política.
Les estudiants de l'escola secreta i moltes altres adolescents no han pogut processar el dolor. "Han passat dos mesos i encara no han tornat a obrir les escoles", ens va dir una noia de 19 anys a l'aula improvisada. "Em posa molt trista", va afegir cobrint la cara amb els palmells de les mans per contenir les llàgrimes.
Però també hi ha un estat d'ànim de desafiament.
Una altra estudiant de 15 anys volia enviar un missatge a altres nenes a l'Afganistan: "Sigues valenta, si ets valenta ningú no pot aturar-te".


Mentre la dignitat humana va quedant colgada sota les pedres d’aquest Orient llunyà, ens preguntem què fer des de tants quilòmetres de distància...

Comentaris