Passa al contingut principal

Enfocar: Tenim una missió

 

Amb l'objectiu d'educar-vos a vosaltres, els joves, en la fraternitat, per aprendre a superar divisions i conflictes, promoure l'acceptació, la justícia i la pau, el Papa Francesc ha llançat al món una proposta: signar un Pacte Educatiu Global. Es tracta de generar un canvi de mentalitat a escala planetària a través de l'educació. Ens diu:

Tot i això, qualsevol canvi necessita un viatge educatiu que involucri a tots. Per això cal construir una “aldea de l'educació” on, en la diversitat, es comparteixi el compromís de generar una xarxa de relacions humanes i obertes. Un proverbi africà diu que «per educar un nen es necessita tot un poble». Però hem de construir aquest poble com a condició per educar. La terra, en primer lloc, ha d'estar lliure de discriminació amb la introducció de la fraternitat. [...] En una aldea així és més fàcil trobar la convergència global per a una educació que sap ser portadora d'una aliança entre tots els components de la persona: entre l'estudi i la vida; entre generacions; entre docents, estudiants, famílies i societat civil amb les seves expressions intel·lectuals, científiques, artístiques, esportives, polítiques, empresarials i solidàries. Una aliança entre els habitants de la Terra i la «casa comuna», a la qual hem de tenir cura i respecte. Una aliança que genera pau, justícia i hospitalitat entre tots els pobles de la família humana i diàleg entre religions. (Missatge del Papa per al llançament del Pacte Educatiu)

I nosaltres? Com podem col·laborar?
Més fàcil del que us semblaria. Es tracta d'identificar un problema del nostre entorn educatiu, social o ambiental i crear amb altres una solució seguint quatre fases senzilles:
– Sentir les necessitats o problemes.
– Imaginar noves solucions.
– Actuar i construir el canvi.
– Compartir la nostra història de canvi per contagiar i inspirar els altres.
Consisteix, doncs, a identificar un desafiament i abordar-lo de forma crítica, creativa, col·laborativa, proposant les solucions més factibles i urgents, que possibilitin el pacte, la millora educativa i la millora de les persones, de les societats i de la «casa comuna» .
Durant el curs, treballarem els 7 objectius del Pacte que us anirem explicant a poc a poc. Aquesta és la nostra missió, ens compromet a tots i totes.

Comentaris