Passa al contingut principal

A contrallum: Tolerància, un valor indispensable per a la vida

 


(Llegir la reflexió observant la imatge i intentant reconèixer-nos i reconèixer els qui, de vegades, no "tolerem" prou)

El món seria un lloc millor si tots fóssim més tolerants amb el diferent, amb el d'un altre país, amb el d'una altra cultura, amb qui parla un altre idioma, amb qui vesteix diferent o amb el que té altres capacitats.

I no ens enganyem, a tots nosaltres ens queda molt camí per fer. En nombroses ocasions, la nostra tolerància acaba on acaba la nostra educació, el nostre coneixement, la nostra zona de confort, i aquí comença la por que no ens deixa acceptar allò que no entenem o allò que ens sembla diferent: com és diferent, és dolent. Una por que es transforma en rebuig i, moltes vegades, lamentablement, en crítica o atac, fins i tot cap els col·lectius més vulnerables.

La tolerància implica respecte, empatia i solidaritat. Suposa ser flexible, saber escoltar, saber observar i acceptar la diferència com a part normal de la nostra vida: tots som diferents, i d'aquí ve la riquesa d'aquest món, de la seva diversitat. Si som tolerants serem més cultes, més intel·ligents i més humans, serem esponges disposades a absorbir coneixements, experiències i sentiments d'altres persones, sempre oberts a nous aprenentatges. Això sí, hem de començar per ser tolerants amb nosaltres mateixos, així estarem preparats per ser-ho amb els altres.

(Avui es celebra el Dia Internacional per a la Tolerància)

Comentaris