Passa al contingut principal

Mare Terra: Tenim un problema amb el plàstic

 


El plàstic ha inundat la nostra vida diària: el podem trobar en envasos de productes, ingredients de cosmètics, el tèxtil de la roba, materials de construcció i tota mena d'usos. Els plàstics han conquerit la Terra. La seva creixent producció i ús amenacen de contaminar cada racó del planeta, especialment els mars, destí final de molts d'ells, on perjudiquen seriosament la salut dels ecosistemes aquàtics i la supervivència de les espècies que els habiten. Els podem trobar a la platja, a les roques, flotant a l'aigua i fins i tot a les zones més profundes. Des de l'Àrtic fins a l'Antàrtida, a zones poblades ia illes deshabitades. Cada any, els mars i oceans són receptors de fins a 12 milions de tones d'escombraries.

La situació mundial és dramàtica, més encara tenint en compte que la producció de plàstics continua augmentant, i va assolir els 380 milions de tones arreu del món el 2015. Aquestes quantitats, la seva fàcil dispersió i el seu lent procés de degradació converteix el plàstic en l'enemic número u de mars i oceans. El seu ús és un problema associat als modes de consum, ja que la majoria s'utilitzen per a envasos d'un sol ús. Espanya és el cinquè productor més gran de la UE.

El plàstic és a tot arreu, però no sempre ha estat així. Si ens unim, ara podem aturar aquesta invasió plàstica que posa en perill el nostre medi ambient. La pregunta és: com? Actua amb el teu consum! Adoptant unes senzilles mesures per reduir l'ús de plàstics evitarem contribuir a la invasió de plàstics que ofega els nostres mars.

Comentaris