Passa al contingut principal

RELATS DEL MÓN: Francesc i el llop


Bon dia!
Fa molt de temps, en una petita ciutat italiana anomenada Gubbio, els habitants vivien terroritzats per un llop ferotge que atacava els seus animals i, de vegades, les persones. Els camperols no podien sortir de casa sense por, i el pànic s'estenia per tota la regió. Tots van intentar caçar el llop, però era tan astut i perillós que ningú no s'atrevia a enfrontar-s'hi.
Francesc, un frare molt conegut per la seva dedicació amb els més necessitats i el seu amor per la natura, va escoltar sobre el problema i va decidir fer alguna cosa. Tot i que tots a Gubbio van intentar dissuadir-lo per por que el llop l'ataqués, ell no es va deixar intimidar. Confiava que l'amor i la compassió podien calmar fins i tot l'animal més ferotge.
Francesc va anar al bosc on vivia el llop. En trobar-lo, l'animal es va llançar cap a ell amb la intenció d'atacar-lo. Així i tot, Francesc no va fugir. En lloc d'això, va aixecar la mà i va parlar amb tranquil·litat:
—Germà llop, vinc en companyia de Jesús, t'ordeno que no facis mal ni a mi ni a ningú més.
El llop es va aturar. De mica en mica, la seva actitud va canviar i es va calmar. Sorprenentment, es va acostar a Francesc de manera dòcil i va descansar el cap sobre els peus.
Aleshores, Francesc va parlar amb el llop i li va dir que els habitants de Gubbio li tenien por perquè estava matant els seus animals i espantant la gent. Li va proposar un tracte: si ell deixava d'atacar les persones i els seus animals, els habitants li donarien menjar i el cuidarien. El llop, com si entengués les paraules, va inclinar el cap en senyal d'acord.
Després, Francesc va portar el llop al poble, on va fer un pacte amb els vilatans. Tots es van comprometre a alimentar el llop, i el llop, a canvi, mai més seria una amenaça per a ells. A partir d'aquell dia, el llop va viure pacíficament entre els habitants de Gubbio, i tots el respectaven i cuidaven com un membre més de la comunitat.


Aquesta és una de les tantes històries que expliquen de Sant Francesc d'Assís, un home del segle XII que va decidir deixar enrere les riqueses per viure una vida senzilla, dedicada a Déu, a la pobresa i a l'amor per tots els éssers vius.

L'impressionant d'aquesta història no és el fet que parlés amb el llop o que el llop no se'l mengés. El que és sorprenent és veure com Francesc va tractar el llop, amb amor, com una criatura que té els seus sentiments i que hem de cuidar i protegir. Ets capaç de tractar així els animals? D'estimar-los així?

Que tinguis un bon dia.

Comentaris