Passa al contingut principal

AVUI CELEBREM LA DIADA DEL NOSTRE FUNDADOR


Sant Lluis Mª Grignion de Montfort
Quan una persona ha estat fidel a l’Evangeli de Jesús, és a dir, ha pensat més en els altres que en un mateix, ha estat solidari, ha estimat molt a tots, però especialment als més necessitat i s’ha sacrificat pels altres, ha predicat l’evangeli,  l’Església el declara Sant. Això vol dir que l’Església  el posa com a model, com a exemple de bon cristià, perquè els altres puguin imitar alguna de les seves virtuts. El papa Pius XII va proclamar a Sant a Lluís de Monfort el 20 de juliol de 1947.  Fem del dia d’avui una autèntica celebració per donar gràcies a Déu, per l’exemple de Sant Lluís i perquè la seva obra continua beneficiant a moltes persones.

Avui l'Església celebra la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat. La imatge original de la Mare de Déu de Montserrat, bellíssim exemplar de l’art romànic de la darreria del segle dotze, o del començament del tretze, és tallada en fusta. En la mà dreta sosté una bola; la mà esquerra és aplicada suaument a l’espatlla del Nen Jesús, que seu a la falda materna, i coronat com la Verge; la mà dreta del Nen beneeix; l’esquerra sosté una pinya. La imatge, asseguda, fa uns noranta-cinc centímetres d’alçada. És minsa de cos, segons l’estil de l’època, la qual cosa li confereix un aire d’honor i d’espiritualitat que encisa.
La Mare de Déu de Montserrat i l'Infant són negres de rostre. Aquest color no prové pas de la fusta, que no és negra, ni de la pintura primitiva. La causa d’aquesta morenor cal cercar-la, principalment, en el fum dels ciris innombrables que nit i dia cremaven a l’altar de l’antiga i reduïda església. L’any 1881, el papa Lleó XIII va declarar la Mare de Déu de Montserrat patrona principal de les diòcesis de Catalunya.


Comentaris