Passa al contingut principal

Intuïcions: Obrir joc i repartir culpes


Obrir joc i repartir culpes

Repartir culpes és ja esport nacional i s'ha convertit en l'arma defensiva dels irresponsables. Mai millor utilitzat el concepte. Irresponsables són els que no es consideren responsables del que passi, incloent els seus propis actes. Ni de la seva salut, ni de la dels altres. En això de virus podem triar còmodament a qui carregar amb el pes del 'contagi en funció de conviccions i ideologies. Obrin joc: Wuhan, els xinesos per un laboratori descontrolat -per fans de teories conspiranoicas-; el govern, perquè no gestiona Simón i la seva moto; l'oposició, perquè no deixa gestionar; els veïns que no fan servir mascareta (però mai un mateix quan no la fa servir, que sempre hi ha excusa); Trump, Putin, els turistes estrangers que porten el virus sense fer-se PCR; els de Madrid; els catalans; els aragonesos; els navarresos (sempre es triarà la comunitat a la qual un no pertany). Els joves. Els vells ... Els del botellón, els de les celebracions esportives, els de ... Sempre hi ha algú a qui culpar. I de vegades les culpes són més que reals.

Llevat que poguéssim ser honestos, per una vegada, i deixar-nos de discursos per reformular la pregunta. Abandonar el: «de qui és culpa?» i mirar a la cara al: «què puc fer jo?». I sí, cadascú podem fer alguna cosa molt bàsica. Respectar i cuidar el màxim les mesures que se'ns estan demanant. Distància social, màscares, higiene abundant, evitar el contacte... També podem exigir als que ens envolten que es comportin amb la mateixa responsabilitat. Cal seguir la informació i aprendre del present.

José María Rodríguez Olaizola, sj


Comentaris

 1. Paula Pérez Gabarró 4tA ESO
  Nosaltres hem de ser responsables dels nostres propis actes, si cadascú només es fixa en els errors dels altres però no dels nostres seria injust. Abans de jutjar o criticar el que fa algú, hem de observar com ho estem fent nosaltres.

  ResponElimina
 2. Hi ha que sacrificarse en aquests temps per a que la situació no sea la mateixa y llarga per a tu com per a tothom.

  ResponElimina
 3. Daniel Herrera 3A
  El text te raó, no hi ha que trovar al culpant sinó pensar com solucionar o Millorar el problema.

  ResponElimina
 4. Aitana Torres Lorenzo 3A Sant Gabriel de Barcelona
  Aquesta em sembla una molt bona reflexió, crec que amb el pas del temps, ens hem focalitzat més en buscar a algú a qui culpar que en pensar que podriem fer per controlar la situació.

  ResponElimina
 5. Hem de ser conscients de que no sempre la culpa es dels demés, tot i que ho sigui aqui estem tots units i hem de fer el posible perque això no s'acabi l'aviat possible.

  ResponElimina
 6. Dani Serran 4 ESO A Sant Gabriel Barcelona:
  Jo crec que no hem de culpar a ningú i ens hem de preocupar en seguir les normes establertes.

  ResponElimina
 7. Pol Pérez Roca 3r A ESO Col·legi Sant Gabriel Barcelona
  Jo crec que la societat, avui en dia, culpa per quasi qualsevol cosa i hi carrega tot el pes a alguna persona. Moltes vegades pot ser veritat, però altres no, i no hi pensem en com se sent la persona culpada sabent que no ha fet res.

  ResponElimina
 8. Iria Benito Barreiro 3rA ESO SG BCN

  Tenim que fer un esforç cadascun de nosaltres per a que la situació millori.

  ResponElimina
 9. 3A Pol Hurtado Laborda Col·legi Sant Gabriel de Barcelona
  El text té molta raó ja que quan fem alguna cosa que esta malament a vegades inculpem a altres persones per a que no ens castiguin a nosaltres. Això passa amb el virus, si cadascun fa el que ha de fer, portar mascareta, la distància social, etc.... els contagis disminuirían molt.

  ResponElimina
 10. Josue Fernandez 3ESO SG Barcelona. En mi opinión es muy importante cumplir estas normas de seguridad,dejemos de pensar en quien fue el culpable o de quien fue la culpa de que el virus llegase a tu país pensemos mejor en como cuidarnos unos a otros respetando las medidas de seguridad

  ResponElimina
 11. Penso que si la gent no es va conciencian mai acabara el Covid-19. A part que ells mateixos es poden contagiar. Llavors es favoreixer al mon i no destruirlo.

  ResponElimina
 12. David Martin
  aques text es alguna broma que es fa i despres poses la culpa a un altre i aixo es de irresponsables

  ResponElimina
 13. Carla Palau 2n ESO Sg Ripollet.
  Té raó el text, avui en dia només pensem que en què no tenim la culpa, però encara que no tinguem la culpa podem fer alguna cosa per ajudar devant els problemes.

  ResponElimina
 14. Guillem Muntal 2n A ESO SG Ripollet
  No hauriem de donar les culpes a la gent perquè llavors desencadenem un canvi a les nostres vides que ens pot repercutir per sempre

  ResponElimina
 15. Candela Rodríguez Gutiérrez 2n ESO A
  És una bona reflexió perquè té tota la raó, parla de la realitat que vivim día a día, cada vegada que pasa alguna cosa dolenta busquem a algú per ficar-li la culpa i que nosaltres ens salvem.

  ResponElimina
 16. Martina Recio 2A SG Ripollet
  Sempre hem de donar-li la culpa als altres, en comptes de pensar que hem fet nosaltres o que podem fer per ajudar a la causa. I hem de fer un esforç per seguir les mesures de seguretat

  ResponElimina
 17. Arnau Recio Rabal 2A ESO Religió Sant Gabriel Ripollet
  En aquestes èpoques cada vegada quan passa alguna cosa quasi sempre culpem a una altre persona en canvi de nosaltres.
  Llavors crec que això hauria de canviar perquè la gent que culpem no te res aveure, hi llavors no sabem com se sent i en quina situació está al que hem culpat.

  ResponElimina
 18. paul bocanegra 2a eso sg ripollet
  lo que se a de fer es asumir la culpa cuan la tenim i no culpar als altres
  i no repetiro

  ResponElimina
 19. Pablo Fernandez Vega 2A Sgripollet
  Es molt important seguir les normes de seguretat pel be de tots i per acabar amb aixo, tots junts podem fer alguna cosa per que aixo termini.

  ResponElimina
 20. Alex Ruiz 2n A Col·legi Sant Gabriel Ripollet

  Aquesta em sembla una molt bona reflexió, crec que amb el pas del temps, ens hem focalitzat més en buscar a algú a qui culpar que en pensar que podriem fer per controlar la situació.

  ResponElimina
 21. Martí Villegas 2ESO a Ripollet
  Penso que tots nosaltres hauríem de fer conscienciar-nos millor perquè tota aquesta situació millori i hauríem de deixar de culpar a la resta i mirar pel bé comú.

  ResponElimina
 22. Irene Carranza Conde 1ESO SG Ripollet
  La reflexó d'avui té tota la raó, en lloc de buscar el culpable el que hem de fer es pensar com podem solucionar o millorar el problema perque podem tornar a normalitat i ens podem tornar a abraçar.

  ResponElimina
 23. Marc Cabeza 2n A ESO Sg Ripollet, Religió:
  Es important cumplir aquestes normes de seguretat pero i han algunas cosas que no tenen molt sentit, hem de pensar en positiu i no hem de culpar a les persones ens hem de cuidar els uns als altres.

  ResponElimina
 24. Gisela Conesa 2AESO Ripollet
  Es molt important portar la mascareta no perque tu et puguis contagiar si no per respectar els altres. I si sempre culpem a un altre dels nostres actes. Culpem al Gobern, President....

  ResponElimina
 25. Iria Muñoz 2 A ESO Sg Ripollet Religió
  Hem de ser responsables dels nostres propis actes, i si tots fem un petit esforç pot millorar la situació

  ResponElimina
 26. 2 A Eso Alberto García Religió Ripollet
  Penso que si la gent no respecta les mesures de seguretat, no portem mascareta per el carrer i ens manipulem amb la gent, aquest virus no el podrem superar

  ResponElimina
 27. Ivan Vargas Nuñez 2ESO A Sg Ripollet Religió
  Aquesta reflexió diu que sempre quan passa alguna cosa dona igual una pandemia o el que sigui sempre li donem la culpa a altres persones i no pensem en que podem fer nosaltres per posar un remei.

  ResponElimina
 28. Lucia Garcia 2nA ESO Sg Ripollet

  - La meva opinió és que tots i cadascun de nosaltres em de respectar totes aquestes mesures de seguretat i així aquesta situació millorarà. No val posar excuses.

  ResponElimina
 29. Daniela Zahino 2 A ESO Sg Ripollet Religió

  Encara que nosaltres no tinguem la culpa de quelcom que hagi passat podem ajudar a solucionar-lo.

  ResponElimina
 30. Marina Clares Villegas 2ESO Sant Gabriel Ripollet.

  El text te la raó perque cuan fem una cosa malament culpem a altres per a que no ens castiguin a nosaltres sino al que hem culpat llavors aixó es similar al virus si cadascun es preocupa de portar la mascareta y cumplir la distancia no hi hauran tants contagis, es a dir, disminuiran.

  ResponElimina
 31. Montse Vázquez Palacio 2a Eso Sg Ripollet Religio.
  Yo el que penso es que la gent a de procurar seguir les normes de seguretat. Em de pensar amb el covid 19 em de respectar las normes de seguretat per cuidar-nos i no contagiar-se. I penso que es culpable el virus por quesi no hubiera llegado este pais no estaria aixi.

  ResponElimina
 32. Sempre culpem els altres, hem d'assumir les nostres responsabilitats

  ResponElimina
 33. Sofia Arvelo, 2n ESO A, Sempre busquem culpar els altres i no assumim les nostres responsabilitats

  ResponElimina
 34. edgar chavez 2B sg ripollet

  creo que la gente tiene mas poder de lo que piensa .

  ResponElimina
 35. Sergio haba mainez 2n b ESO ripollet

  hem de ser responsables de lo que fem i si podem ajudar als nostres amics o als nostres companys els hem d'ajudar

  ResponElimina
 36. Roger Joaquin 2n ESO B Ripollet

  Penso que hem de ser més responsables amb els nostres actes. Si no som responsables, al menys, tampoc culpem als altres dels nostres actes.

  ResponElimina
 37. Albert Martínez Peréz 2ESO B Ripollet

  La refexió d'avui es molt encertada perque desde un primer moment te tota la rao

  ResponElimina
 38. Hugo Vazquez 2n eso B, Sempre busquem culpar els altres i no assumim les nostres responsabilitats

  ResponElimina
 39. Irene Gomez Navarrete,2n ESO B

  Avui en dia sempre busquem un culpable pero i si ens parem a pensar una solucio?Perdem temps en busca culpables que en trobar una solució

  ResponElimina
 40. Paula Roqué Navarro 2n ESO B Sg Ripollet
  Aquest text té tota la raò no em de pensar en el que fan els demes sino en el que has de fer tu per millorar la situació.

  ResponElimina
 41. Lucía Romero García, 2n B Sant Gabriel Ripollet.

  Sempre intentem culpar els altres i no assumim els nostres errors

  ResponElimina
 42. Glòria Carrasco Ripollet 2B ESO
  Hem d'assumir les nostres responsabilitats i aportar un granet d'arena a la societat, ja que estem en una situació difícil.

  ResponElimina
 43. Erika Ballesteros 2B Ripollet

  Em d'asumir les nostres responsabilitats, no culpar als demés i aportar el nostre granet de sorra

  ResponElimina
 44. yo pensó que aquesta reflexió es molt bona i te molta raò ya que sempre que ens equivoquem o fem alguna cosa malament mai volem tenir la culpa sempre busquem alguna cosa que ens cobri o que fagi que nosaltres tinguem meyns culpa.

  ResponElimina
 45. Clàudia Godayol Macarro 2n d'ESO B Sg ripollet

  Sempre abans de parla hem de fer una mica d'autocritica i després de fer-te l'autocritica dones opinions i si és necessari en queixes, tampoc és cas de quexairte durant tot el dia.

  ResponElimina
 46. Juan Dávila 2n ESO B sg Ripollet
  Jo penso que aquesta es una bona reflexio, perque tenim que assumir les nostes culpes i especialment ajudar a combatir aquest virus mortal.

  ResponElimina
 47. MARIA JOSE ORTEGA 2B ESO RELIGIÓ SGRIPOLLET
  No sempre es culpa nostre, però podem ajudar a solucionar-ho. Necesitem comprensió, responsabilitat, treball en equip ...

  ResponElimina
 48. Joan Lozano 2n B ESO Ripollet
  No tenim que culpar a altres sense sentit, a vegades nosaltres som els culpables. Hi ha de respectar els normes de seguritat per cuidar-nos nosaltres mateixos.

  ResponElimina
 49. Leire García 2n EsoB Ripollet

  Jo crec que en aquests temps em d'estar tots units i no buscar culpables del que estar passant, sinó que em de fer lo possible per intentar resoldra-ho.

  ResponElimina
 50. Guillem Ortega Tavares 2B ESO Ripollet

  Jo crec que la reflexió té tota la raó, quan passa una cosa, sempre intentem culpar als altres, i l'últim que pensem és en buscar una solució per al problema, si tothom intentés buscar solucions per als problemes de la vida, dóna igual si és una pandèmia o una altra cosa, jo crec que viuriem millor.

  ResponElimina
 51. Yeray latorre 2b ripollet

  yo crec que tots hem de posar de nostra part

  ResponElimina
 52. Mireia Sánchez 2b ripollet
  Crec que mai asumim que es culpa nostra sempre tenim una excusa, em d'aprendre a asumir la culpa.

  ResponElimina
 53. ayuda ha controlar la situacio que estem vivim per el covid-19 i intentar que no agin mes contagis

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Comparteix la teva opinió de manera responsable i evita l'anonimat: Escriu el teu nom, el curs i el teu cole gabrielista. Moltes gràcies