Passa al contingut principal

Enfocar: Estimar Déu i als altres. Qui és el primer?


Estimar Déu i als altres. Qui és el primer?

Els líders jueus de l'època de Jesús sovint discutien per causa de la importància relativa dels manaments. Així que quan un advocat li va demanar a Jesús que opinés sobre la pregunta "quin és el més gran manament de la Llei?" (Mt 22: 34-40), en el fons li estava demanant a Jesús que escollís un bàndol en un debat que ja era una oberta polèmica.

Però Jesús els descol·loca en respondre no només quin manament és el més gran, sinó la forma en què les persones el poden complir. "Estima el Senyor el teu Déu amb tot el cor, amb tota l'ànima i amb tot el pensament". I després afegeix un segon manament: "Estima els altres com a tu mateix". Jesús uneix el segon amb el primer, dient que "és semblant".

La millor manera d'estimar Déu és estimar aquells a qui Déu estima, és a dir, al nostre proïsme, als nostres semblants, a les persones que tenim al nostre costat, als petits i necessitats. I qui és avui dia el nostre proïsme? Els necessitats d'avui en dia són les persones que viuen en una situació vital d'extrema precarietat i vulnerabilitat, pels motius que siguin, que depenen per a la seva supervivència de l'ajuda i el socors dels altres. Es tracta de persones vulnerables, i que, pel mateix, estan exposades a perills que poden posar en risc la seva dignitat persones. A ells, sí, a ells, ens demana Jesús que acollim en el nostre cor. Estem disposats a fer això?


Comentaris