Passa al contingut principal

Intuïcions: La pobresa, un problema de drets humans


Ahir, 17 d'octubre es va celebrar el Dia Internacional per a l'Eradicació de la Pobresa.

Segons dades de el Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament, a nivell mundial, més de 800 milions de persones encara viuen amb menys de 1,25 dòlars a el dia i molts no tenen accés a aliments, aigua potable i sanejament adequats.

"En un món caracteritzat per un nivell sense precedents de desenvolupament econòmic, mitjans tecnològics i recursos financers, és un escàndol moral que milions de persones visquin en l'extrema pobresa", tal com s'assegura en el prefaci sobre els principis rectors de l'Extrema pobresa i els Drets Humans.

La pobresa no és només una qüestió econòmica. Per aquest motiu, hem de deixar d'observar-la exclusivament com una falta d'ingressos. Es tracta d'un fenomen multidimensional que comprèn, a més, la manca de les capacitats bàsiques per a viure amb dignitat. La pobresa és en si mateixa un problema de drets humans urgent i és alhora causa i conseqüència de violacions dels drets humans, ja que es caracteritza per vulneracions múltiples i interconnexes dels drets civils, polítics, econòmics, socials i culturals, i les persones que hi viuen es veuen exposades regularment a la denegació de la seva dignitat i igualtat. Reduir la pobresa i eradicar-la és per tant una obligació de totes les societats.

El tema de la commemoració d'enguany, ens recorda la importància de la dignitat, de la solidaritat i d'escoltar les persones més desfavorides. És important sensibilitzar el públic, de la veu i de la participació activa de les persones que viuen en la pobresa.

"Fem la nostra també la veu dels pobres, dels desheretats, dels desventurats, dels que aspiren a la justícia, a la dignitat de viure, a la llibertat, al benestar i al progrés". Pau VI

Comentaris

  1. Els alumnes de 2n ESO A comenten que cal valorar el que tenim i ser el motor de l'avanç per aturar la pobresa. I aquest trimestre el grup treballarà en la Solidaritat en un projecte de "Pobresa zero".

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Comparteix la teva opinió de manera responsable i evita l'anonimat: Escriu el teu nom, el curs i el teu cole gabrielista. Moltes gràcies