Passa al contingut principal

Mare Terra: Un volcà de solidaridad


(Article de l'11-10-21. Val la pena fer una reflexió des d'aquestes paraules)

L'extraordinària força desfermada pel volcà de la Palma està sent colpidora. Estem davant el major fenomen destructiu natural que han viscut les illes en la seva història moderna, amb una erupció que està causant un dany desconegut abans en la història dels volcans de les illes. Ningú recordava un escenari tan imprevisible, tan espantós. En pocs dies, les escòries i els rius de lava han sepultat la història, el projecte vital i els somnis de centenars de famílies, destruint construccions i hortes aixecades sobre el sòl volcànic per l'esforç de generacions, transformant la roca calcinada en fèrtils plantacions, masos i barriades.

La lava imparable ha devastat centenars d'habitatges, al costat de finques, estables, comerços, infraestructures o edificis públics sobre els quals ha girat la història de molts barris, de moltes persones els pares, avis i besavis dels quals, van aixecar, en la falsa convicció que estaven fora de perill de qualsevol tragèdia.

[...]

El sistema econòmic i polític imperant al planeta arrossega l'ésser humà cap a l'individualisme i el materialisme, però la nostra condició humana no és aquesta, els desastres naturals i les catàstrofes desperten en les persones la necessitat de sentir-se protegides pel grup, per la comunitat a la qual pertanyen.

La presa de consciència de la nostra vulnerabilitat davant d'aquests fenòmens naturals adversos i incontrolats no hem assumir-la com una debilitat si som capaços d'acceptar que l'única manera de fer front a les seves conseqüències és promovent la cohesió social i el sentit de pertinença a una col·lectivitat que sustenta la nostra necessitat de sentir-nos acompanyats i protegits.

Per Joan Pau II, "la solidaritat no és un sentiment superficial, és la determinació ferma i permanent de comprometre'ns pel bé comú, és a dir pel bé de tots i cada un, perquè tots siguem realment responsables de tots".

Aquest Arxipèlag, que conforma diverses realitats insulars, sap unir-se amb força davant les adversitats i un volcà de solidaritat està pugnant per superar el foc emès des de les entranyes de la terra. La naturalesa imposa les seves regles, però des de tots els racons de Canàries anem contribuir al fet que la Palma torni a renéixer, a consolidar-se com illa verda, talaia espacial, com a primera illa que va tenir una central hidroelèctrica. El volcà ha actuat imposant-se sobre un ampli territori, però l'illa en el seu conjunt segueix intacta. Amb els seus extraordinaris recursos naturals, els seus pobles i ciutats, amb les seves esperances d'un futur d'oportunitats.

Antonio Morals Méndez. President del Cabildo de Gran Canària

Càritas Tenerife ha habilitat el compte corrent ES02 2100 6722 6122 0073 3169 per orientar l'ajuda d'emergència a les persones afectades per aquesta catàstrofe natural a la qual s'enfronten els nostres germans i germanes de l'Illa Bonica. De la mateixa manera, també es poden fer aportacions a través del codi 03.762 de sistema BIZUM.

Comentaris