Passa al contingut principal

Propòsits: Metes d'any nou


Ha arribat l´inici de l´any i no podem deixar passar la temptació de reavaluar la nostra situació i les nostres metes; per qüestionar-nos el rumb i reorientar-lo si cal. Tanmateix, sovint els objectius que ens fixem es queden en simples bones intencions. En resum, és un tema de motivació i planificació. Una perspectiva a llarg termini és important per identificar els objectius i avaluar el progrés en la seva consecució. Aquesta idea la exemplifica Ebenezer Scrooge, protagonista de Cançó de Nadal, de Dickens. A l'obra, el sinistre i avariciós personatge rep la visita de tres figures, els fantasmes del Nadal passat, present i futur. Els dos primers ens mostren com la seva manera de comportar-se l'ha dut a ser el que és. Finalment, el fantasma del Nadal futur el porta fins a la seva tomba descuidada i oblidada, moment en què, a la vista del seu final, Scrooge decideix convertir-se realment en una persona més tractable, generosa i compassiva. Encara que pugui semblar sens dubte una mica fúnebre, escriure sobre el que ens agradaria que diguessin de nosaltres quan ja no estiguem, ens ajudarà a identificar els nostres objectius realment importants.

Tot això ens empeny en la direcció d'identificar on som i on volem anar. Perquè com diu el gat de Cheshire a Alícia al país de les meravelles, el camí a prendre depèn en gran mesura d'on vulguis anar. “No m'importa gaire…”respon l'Alícia. “Llavors no importa cap on vagis” replica el gat.

Un darrer suggeriment, aprofitem també aquest moment per fer una llista de les coses que ja tenim, som o fem, i que han estat objectius en altres moments. Sovint ens fixem tant en allò que volem, que no valorem prou el que ja tenim, i de quina manera ens pot ajudar en els futurs reptes.

Hi ha alguna cosa a canviar a la teva vida? Cap on camines, què estàs construint en aquest moment de la teva vida?

"...no em penso pas que ja me n'hagi apoderat, però tinc un objectiu: oblidar-me del que queda enrere i llançar-me cap allò que hi ha al davant. Corro cap a la meta..." (Flp 3,13-14)

Comentaris