Passa al contingut principal

Mare terra: La pol·lució oculta al país de Mai Més


Arribem al final de la sèrie de reflexions que ens han portat a imaginar el canvi climàtic als contes de la nostra infància. Hem combinat fantasia i realitat per presentar els grans problemes derivats de l'escalfament global a causa de l'acció dels humans.

L'apunt ens duu a Londres, una gran ciutat que destaca pels seus nivells de contaminació atmosfèrica. És possible que la Wendy i els seus germans (pel·lícula de Peter Pan) desenvolupessin asma o altres problemes respiratoris. Tot i així, és possible que el Peter Pan hagués arribat a casa seva. Tot i que és molt menys probable que, a causa de la contaminació lluminosa, arribés a trobar el camí cap al País de Mai Més, al qual s’arriba seguint «la segona estrella a la dreta i tot recte fins a l’alba».

Arguments científics

La contaminació s’ha convertit en un dels problemes més visibles als quals s’enfronta el planeta i, sobretot, de la implicació de l’activitat humana en la crisi climàtica. Les partícules contaminants envaeixen aire, l’aigua i la terra. Les grans ciutats, a més, també es veuen exposades a contaminació acústica i lumínica. A això caldria sumar-hi la contaminació derivada dels residus que produeixen tant els habitants en la seva activitat diària (vidre, paper, plàstic, matèria orgànica, etcètera) com les grans indústries (agrícola, ramadera, pesquera, metal·lúrgica, minera, entre d’altres). Sobre aquesta qüestió, són centenars els estudis publicats recentment en prestigioses revistes científiques, en els quals s’assenyalen els danys tant per als humans com per al medi ambient.

veure el vídeo de contaminació "extrema" de Nova Delhi, del mes de novembre de 2021: https://youtu.be/GjTwEL2twyE

Comentaris