Passa al contingut principal

PREGAcine: Fent visible l'invisible

 


El Dia Mundial de l´Aigua se celebra cada 22 de març per recordar la rellevància d'aquest líquid essencial. Tot i que totes les activitats socials i econòmiques depenen en gran mesura del proveïment d'aigua dolça i de la seva qualitat, 2.200 milions de persones viuen sense accés a aigua potable.
Aquest 2022 el focus d'atenció se centra en les aigües subterrànies, unes aigües invisibles els efectes de les quals s'aprecien a tot arreu. Es tracta d'aigües que es troben sota terra als aqüífers (formacions de roques, sorres i graves que contenen quantitats importants d'aigua). Després d'alimentar fonts, rius, llacs i aiguamolls, les aigües subterrànies finalment es filtren als oceans. La seva principal font de recàrrega és la pluja i la neu que s'infiltren a terra i es poden extreure a la superfície per mitjà de bombes i pous.
La vida no seria possible sense elles. La majoria de zones àrides del planeta depenen completament d'aquest recurs, que subministra una gran proporció de l'aigua que utilitzem per a fins de consum, sanejament, producció d'aliments i processos industrials.
Així mateix, les aigües subterrànies són decisives per al bon funcionament dels ecosistemes, com els aiguamolls i els rius.
És per això que les hem de protegir de la sobreexplotació -extreure més aigua de la que es recarrega amb la pluja i la neu- i la contaminació que actualment les afecta, ja que pot desembocar en l'esgotament d'aquest recurs, en l'encariment del tractament i regeneració i fins a la paralització del seu ús.
Aquest any reivindiquem l'estudi, la protecció i la utilització de les aigües subterrànies de manera sostenible per sobreviure al canvi climàtic i satisfer les necessitats d'una població en creixement constant.

Gràcies, Pare, sobretot, per l' aigua de la Vida que ens dóna a beure el teu Fill i que apaga la nostra set d' eternitat, d'amor, de justícia ¡de pau.

Comentaris