Passa al contingut principal

Propòsits: Què haurè tret?


Ja està. Ja s'han acabat els exàmens. És el moment de les notes. El moment de refrescar una vegada i una altra la pàgina de notes per veure si per fi la pugen i que et pugi el pols quan hi ha un missatge nou al grup de classe. Però, i quan arribin les notes, què? La proposta per fer-hi front és senzilla: davant l'èxit, humilitat; per al fracàs, confiança; i sempre, i en tot, gratuïtat.
Quan ens arribi l'excel·lent, alegrar-nos, és clar, felicitar-nos. Però, alhora, pensar en tots els que han posat de part seva perquè això arribi. Els teus pares, respectant les teves hores de tancament i sent comprensius amb les teves reaccions quan no ho han pogut fer, els teus companys que d'alguna manera o altra t'han ajudat… Ser humil i capaç d'agrair. Si arriba el suspens, continuar confiant en l'esforç, la feina, en què ets alguna cosa més que un número i un sotrac en el camí també és una oportunitat. Seguir confiant en els que estan al teu voltant i et donen suport. I sempre i en tot, gratuïtat. Davant l'èxit, el fracàs, el final de curs, l'estiu, sigues capaç de sortir a trobar els altres, felicitar, ser el que dóna suport, planejar, estar pendent de la necessitat de l'altre…
Els exàmens són un paraigua, un escut, que t'ajuda a aturar el teu món, amb el que et cobreixes per centrar-te en tu i treure'n el millor resultat final. I, de vegades, cal. Però ara que han acabat, toca tornar a posar-te en marxa, tancar el paraigua i deixar-te amarar pel món que t'envolta.
Ja ho veus... el curs s'ha acabat.
Álvaro Zapata, sj

Comentaris