Passa al contingut principal

Enfocar: Escoltar les joves generacions


El segon objectiu del Pacte Educatiu global es "Escoltar les joves generacions": Escoltar la veu dels nens, adolescents i joves per construir junts un futur de justícia i de pau, una vida digna de tota persona.

Aquest objectiu crida l'atenció sobre la necessitat d'adoptar un paradigma pedagògic basat en l'escolta i el diàleg atent i respectuós de les joves generacions. El Papa fa servir tres verbs: escoltar, transmetre, construir junts. Cal començar sempre per escoltar la persona, acollint les vostres preguntes, les seves necessitats, les seves ferides, les seves pobreses, descobrint els seus talents, coneixent-ne els somnis, els ideals, etc. Abans de “instruere” és necessari “e-ducere”, treure a la llum, fer sortir, posar en relleu, preparar el terreny bo, predisposant-ho a acollir la llavor del coneixement. Però, escriu el Papa, això es fa transmetent i compartint els valors, és a dir, la vida, l'estil de l´existència; només en un segon temps es comuniquen els coneixements, que permeten comprendre i apreciar els valors. A més, el procés és com una construcció, una edificació que es fa “junts”, i això ressalta el valor de la relació i de la comunitat on es creix junts.

Asseure’ns a escoltar un altre, característic d'una trobament humà, és un paradigma d'actitud receptiva, de qui supera el narcisisme i acull l'altre, li presta atenció, l'acull en el propi cercle. Fratelli tutti (48)

Comentaris

Publica un comentari a l'entrada

Comparteix la teva opinió de manera responsable i evita l'anonimat: Escriu el teu nom, el curs i el teu cole gabrielista. Moltes gràcies