Passa al contingut principal

Avui: Dia internacional del migrante

Cada any, 12 milions de migrants, entre els quals 7 milions de nens, creuen les fronteres de l'Àfrica occidental i central per buscar un futur millor. La majoria, 3 de cada 4, es queden al continent africà i són pocs els que es dirigeixen a Europa.

El creixement exponencial de la població, el canvi climàtic, la desigualtat i els persistents conflictes estan empenyent cada cop més nens i joves a emprendre aquest perillós viatge. Aquestes són les històries de tres protagonistes directes o indirectes de la migració a Àfrica. La seva situació no us deixarà indiferent.

L'Elisabeth va fugir del conflicte a República Centreafricana fa 2 anys. Es va separar de la família durant el viatge, encara que va trobar refugi en una família d'acollida. No obstant, va haver de pagar un alt preu: es va comprometre amb un home que no coneixia. "Sé que l'educació és l'única manera d'assolir els meus somnis". (13 anys)

La mare d'Issaa va morir fa 2 anys al Níger. Poc després, el jove va decidir sortir del país per ajudar els seus 5 germans petits. "El meu pare va reunir diners per al meu viatge, em va desitjar bona sort i em va deixar marxar", ens explica en un centre de detenció per a migrants a Líbia, on de moment s'ha truncat el somni d'arribar a Europa. (14 anys)

La Cira és l'altra cara de la migració: els que es queden. Amb només 16 anys està casada i té un nadó. No obstant, el seu marit se'n va anar de Mali per buscar feina a Guinea Equatorial. Fa molt que no en sap res, encara que li envia diners amb els que la família s'ha pogut fer una petita casa amb teulada. La Cira treballa en un jaciment d'or amb el nadó a l'esquena. (16 anys)

Comentaris