Passa al contingut principal

A contrallum: ¿Lliures?


"Estic convençut que el món avança cap a millor (amb tantes ensopegades) però no puc ignorar que avança molt lentament. Avui l'home segueix lligat a moltes més esclavituds de les que s'imagina.
És esclava la persona que està lligada per la seva pròpia llibertat quan no sap per a què serveix. Perquè la llibertat no és un valor en si mateix, sinó un solar on construir-se. No serveix de res ser lliures per pensar si després no som capaços de pensar; lliures per opinar si només opinem de futbol.
És esclau el que viu encadenat per la seva incultura o el que gasta la seva vida en una feina en la què no se sent realitzat. És esclau el que és servent de les seves pròpies pors o dels seus propis vicis. És esclau el que gasta la seva salut per guanyar diners, que dóna moltes coses als seus fills i no té temps per donar-los amor.
Tots tenim zones d'esclavatge al nostre ésser. El més greu és que ens habituem a les cadenes i no les percebem. Però la llibertat és una cosa massa gran perquè no la busquem i perquè la malgastem quan la tenim. De vegades la llibertat és més incòmoda que les nostres pròpies esclavituds perquè no seré jo qui cregui que ser lliure és la capacitat de fer el que et vingui de gust. La llibertat només pot ser la possibilitat de fer allò que em permeti ser més persona.
Només s'és lliure per estimar més o per fer més humà el nostre món. Només és lliure qui té l'ànima tensa i dirigida cap a alguna cosa més gran que ell. Un home veritablement lliure al seu interior converteix en alliberador tot allò que fa. Perquè aquesta és la més bonica de les veritats: que es poden aixafar les llibertats exteriors però ningú no és capaç d'encadenar una ànima decidida a ser lliure. Et poden treure el pa, no els somnis, els diners, no l'esperança ni el coratge».

(José Luis Martín Descalzo)

Comentaris