Passa al contingut principal

Enfocar: En el centre de què?


Has sentit alguna vegada això de posar l'alumne al centre del procés d'aprenentatge? Saps què vol dir? 

Significa que els teus profes hem de reconèixer que tens un món interior i que juntament amb el teu entorn són porta d'accés per descobrir i conèixer un món ple de possibilitats. Significa que hem d'escoltar la teva veu per ajudar-te a trobar sentit en els aprenentatges i les experiències que et posem al davant. Significa ajudar-te a conèixer-te a tu mateix, als altres i al teu entorn; ajudar-te a desenvolupar eines per explorar, qüestionar, imaginar, proposar i trobar noves maneres d'estar i actuar en el món de forma responsable, curosa amb tu mateix i amb les altres persones.

Però això és un procés de doble direcció. No pots ser un subjecte passiu, esperant rebre atenció constant. Per tal que puguem escoltar la teva veu, has de saber parlar i no cridar, has de saber dialogar, no exigir. Has de treballar l'autodisciplina, l'autoaprenentatge, saber analitzar, reflexionar i participar a la feina col·laborativa. Per ajudar-te a conèixer-te a tu mateix, has de deixar que ens apropem a tu. Per ajudar-te a trobar sentit a les coses, t'has d'obrir a l'acompanyament de qui et proposa un camí.

Perquè al final, no serveix de res que sàpigues parlar dos o tres idiomes, visquis en un altre univers digital i tinguis totes les competències possibles si no ets capaç de mirar més enllà del teu melic ni de trobar el sentit de la teva vida.

Qué fas per ser part activa del teu aprenentatge?

Comentaris