Passa al contingut principal

Intuïcions: Montserrat

 


Majestuosa, poderosa, imponent, esotèrica, màgica, ja sigui per la seva forma, pel seu magnetisme o les seves llegendes, la muntanya de Montserrat no deixa ningú indiferent.
Hi ha alguna cosa a Montserrat difícil de descriure amb paraules, per entendre aquesta “cosa” hem de traslladar-nos al terreny de les sensacions. Recorrent els seus innombrables senders, torrents i boscos, escalant els seus pics anomenats agulles, es pot sentir una energia especial que no passa desapercebuda ni per a les persones menys “sensitives”.
Diu la llegenda que cap a l'any 880 uns pastorets guiats per una forta llum van trobar la talla de “la Mare de Déu de Montserrat” en una cova, quan el bisbe va saber de la notícia, va voler portar la imatge a la ciutat de Manresa però la figura pesava tant que va ser impossible el trasllat per la qual cosa van interpretar que el desig de la verge era quedar-se on l'havien trobat, així el bisbe va ordenar la construcció de l'ermita de Santa Maria que va ser l'origen de l'actual monestir.
La “Moreneta” és el nom afectuós amb què es coneix “la Mare de Déu de Montserrat”, per a alguns és un símbol religiós i identitari, patrona de Catalunya i icona de la muntanya.
L'actual talla romànica de 95cm d'alçada que es venera a la basílica data del S. XII i està realitzada sobre fusta d'àlber i faig.
(Avui se celebra la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat a Catalunya.)

Comentaris