Passa al contingut principal

A CONTRALLUM: el mite de la caverna

 


Comencem la setmana amb el mite de la caverna que va escriure Plató per fer una referència sobre el coneixement i l'educació filosòfica de cada persona. Aquest mite explica la història d'uns presoners que no han vist mai la llum. Tancats en una cova fosca, van veient unes ombres projectades per persones que manipulen els objectes per crear una falsa realitat. Un dia, un d'ells s'escapa i aconsegueix sortir a la superfície i veure el món de veritat. Enlluernat per la llum del sol torna a entrar per fer saber el que ha vist i explicar-ho als seus companys de presó. Però cap dels presoners se'l creu perquè a que la seva vista s'ha acostumat a l'exterior i li costa veure en aquella foscor. Veient això els presoners pensen que el que ha vist l'ha afectat la vista i desconfien del que diu.

Alguna vegada t'han afirmat l'existència d'alguna cosa que mai has vist? Què vas pensar?

Te l'has creguda? T'has atrevit a seguir aquella persona perquè et mostri el que ha vist?

Que difícil pot resultar creure en allò que no hem vist, oi? Ni que el nostre company de tota la vida ens ho expliqués, fins i tot d'ell segurament dubtaríem. I si s'ha tornat boig? I si ha al·lucinat? No creus?

Tornem a recordar la història de la granota des de la perspectiva filosòfica, així com les paraules de Sant Agustí que ens tornen a llençar la pregunta: Estàs disposat/da a obrir la teva ment per confiar en aquells que volen mostrar-te un nou camí? Estàs disposat/da a seguir-lo per comprovar la veritat que diu?

Tant de bo avui continuem caminant en aquesta obertura de ment per rebre les propostes dels altres abans de descartar-les. Que poguem descobrir de mica en mica la veritat que a vegades no podem veure per nosaltres mateixos i si és de debò, seguir-la.

Que tingueu un bon inici de setmana!


Comentaris